Wat zijn ultras?

Ultras zijn de fanatieke supporters van voornamelijk voetbalclubs. Ultras zorgen voor sfeer binnen en buiten de voetbalstadions. 

Ultras onderscheiden zich ten opzichte van ‘normale’ supporters door hun fanatieke mentaliteit. Ultras maken veelvoudig gebruik van sfeerverhogende attributen zoals trommels, megafoons of geluidinstallaties en (zwaai)vlaggen. Daarnaast staan ultras bekend om hun vocale steun en te zorgen voor schitterende tifo’s / sfeeracties en pyroshows.

Geschiedenis van ultras en de eerste ultragroep van Nederland

Het eerste van het fenomeen ‘voetbalsupporters’ (geen ultras) komt uit 1932 in Italië. Een groep Italianen gingen georganiseerd de wedstrijden van Lazio bezoeken. In 1939 in Brazilië begonnen de normale rustige voetbalsupporters fanatieker te worden en  hun club vocaal te ondersteunen. In 1950 was het moment daar: de eerste echte ultragroep werd opgestart. In Kroatië gingen fanatieke supporters van Hajduk Split hun krachten bundelen en vormden de  groep Torcida Split. Eén jaar later werd de eerste ultragroep in Italië opgericht.

De eerste ultras van Nederland
Op 18 februari 1991 kregen supporters van FC Twente de behoefte om zich te onderscheiden van de enige supportersvereniging van de club uit Enschede. Fanatieke jonge supporters uit heel het stadion gingen gezamenlijk staan op Vak-P. Ze besloten een officiële supportersvereniging te worden. Dit was het ontstaan van de eerste Nederlandse ultras: Ultras Vak-P.

Een sfeeractie in de jaren 90 van de ultras van FC Twente.
Een van de eerste tifos in Nederland. Bron: fctwente.nl

Verschil ultras en hooligans

Het verschil tussen ultras en hooligans is vooral bij de media niet bekend. Hoewel het verschil voor de buitenwereld onduidelijk kan zijn, is er wel degelijk een groot verschil.

  • Ultras zijn fanatieke supporters die zorgen voor sfeer. Als je een ultra bent wil dit niet zeggen dat je vecht voor je club.
  • Een hooligan is een supporter die vecht voor zijn club. Als je een hooligan bent hoef je echter niks te hebben met het ultra-gebeuren zoals het afsteken van fakkels of het vocaal steunen van een club.

Hooligans en ultras van dezelfde club onderhouden vaak wel goede contacten met elkaar ondanks dat zij niet exact dezelfde mentaliteit hebben. Een overeenkomst tussen ultras en hooligans is ‘de casual cultuur’. Ultras en hooligans hebben vaak dezelfde kledingstijl. Er worden vaak casual merken gedragen zoals Stone Island, The North Face en C.P Company.

Graffiti van voetbalsupporters

Als je een stad in rijdt waar een fanatieke ultragroep actief is, is de kans erg groot dat je veel voetbalgerelateerde graffiti tegenkomt. Vooral rondom de stadions kom je veel graffiti in de kleuren van de plaatselijke voetbalclub tegen. Maar wat ook gebeurt is dat supporters hun graffiti aanbrengen in een andere stad.

Graffiti van Ultras Amsterdam in Alkmaar.
Graffiti van Ultras Amsterdam in Alkmaar. © Facebook Ultras Amsterdam

Er mogen teksten van deze pagina gebruikt worden op andere websites zolang er naar deze specifieke pagina gelinkt wordt.