Nederlandse supporters

Vak-P verstuurt brief naar gemeente Kerkrade en eist schadevergoeding

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

“Beste burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade, beste heer Som,

Afgelopen vrijdag, 1 maart 2019, stond de KeukenKampioendivisiewedstrijd Roda JC – FC Twente op het programma. Zoals bij u bekend, moesten de FC Twente-supporters met een verplichte buscombi naar Kerkrade afreizen. Uiteindelijk zouden er een kleine 900 Twente supporters per bus naar deze wedstrijd afreizen.

Tijdens de heenreis zijn er 4 bussen FC Twente-supporters staande gehouden. Zij hebben daardoor het stadion niet tijdig kunnen bereiken en hebben daardoor de wedstrijd moeten missen.

Wij, supportersvereniging Vak-P, vinden dit ontoelaatbaar en onverklaarbaar. Deze 4 bussen betrof ‘toevallig’ de 4 Vak-P bussen van het cluster. Deze goedwillende, fanatieke en fatsoenlijke mensen (een voetbalsupporter is niet per definitie een crimineel) hebben ruim twee uur op een verlaten parkeerplaats vastgestaan en werden hierbij als crimineel behandeld. Een voor een uit de bussen, met armen en benen wijd tegen een bus onder toeziend oog van (provocerende) politie agenten/ ME’ers (zelfs een peloton uit Utrecht) te worden gefouilleerd met als netto resultaat.

Zoals verwacht mag worden leverde de controle niets op: geen vuurwerk, geen drugs en (helaas voor u en de politie) ook geen vernielingen of opstand. We hebben veel bewondering voor de wijze waarop deze supporters ondanks de wijze waarop zij zijn behandeld zich koel en rustig hebben weten te houden. Supporters die op een vrijdagavond een wedstrijd in het verre Kerkrade willen bezoeken, hier eerder vrij voor nemen, om vervolgens als beesten behandeld te worden. Meerdere supporters hebben al aangekondigd nooit meer naar ‘Roda uit’ te willen gaan. Hier kunt u als voetballiefhebber en lid van het Nederlands burgemeesterselftal onmogelijk trots op zijn.

Natuurlijk heeft u als verweer dat deze bussen het omwisselpunt voorbij zijn gereden, maar wie is hier verantwoordelijk voor? De buschauffeur, of de passagiers? Een ongelukkige omstandigheid mag nooit betekenen dat een grote groep de dupe wordt, zonder dat in goed overleg wordt gekeken hoe één en ander in goede banen kan worden geleid.

Het stond, gezien het feit dat er een compleet ontvangstcomité op ons stond te wachten, al van te voren vast dat u als waarnemend burgemeester van Kerkrade deze populaire beslissing zou nemen want niks scoort zo makkelijk als over de rug van een voetbalsupporter, toch?

Wij eisen het schadeloos stellen van deze 200 Twente supporters, evenals een excuus richting deze fans. Dat is toch het minste wat van u verwacht mag worden. We pleiten allemaal voor normalisatie binnen de voetballerij, maar juist door deze acties gaan we (ongewild) de verkeerde kant op met elkaar.

Zie het ook als een kans, wellicht kunnen we met elkaar in gesprek om de rest van Nederland te laten zien dat we als normale mensen met elkaar om kunnen gaan en kunnen Twente en Roda supporters op een fatsoenlijke manier de wedstrijden bezoeken.

Wij zien uw reactie met heel veel belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Vak-P”

Comments are closed.