UEFA-aanbeveling: mogelijk goed nieuws voor Ajax, flinke domper voor Utrecht

De UEFA staat het landen toe de competities niet uit te spelen. Dat is donderdag besloten door het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. Mochten de competities niet worden uitgespeeld, is het ideale scenario dat de tussenstand bepaalt wie zich plaatst voor de Champions League en Europa League.

Dat zou betekenen dat Ajax zich rechtstreeks plaatst voor de groepsfase van de Champions League, mits de winnaar van dit jaar zich ook via de competitie voor het toernooi kwalificeert. Het is op dit moment nog totaal onduidelijk of dat het geval is, aangezien nog niet bekend is wat er met het restant van de CL-editie van dit seizoen gaat gebeuren.

AZ moet zich dan als nummer twee via de voorronde voor het miljardenbal zien te kwalificeren. Feyenoord, PSV en Willem II plaatsen zich dan voor de (voorronde van de) Europa League. Dat is een hard gelag voor FC Utrecht, dat de KNVB-bekerfinale bereikt had en met een duel minder gespeeld drie punten achter staat op Willem II.

Maar omdat de UEFA wil dat de kwalificatie voor de Champions League en Europa League gebeurt op basis van het aantal punten per wedstrijd, trekt FC Utrecht aan het kortste eind. Willem II heeft namelijk 1,69 punten per wedstrijd, terwijl FC Utrecht staat op 1,64 punten.

Dreigement
Begin deze maand uitte de UEFA in een brief nog een verkapt dreigement aan competities die een streep wilden zetten door het seizoen. De Belgische Pro League had vlak daarvoor besloten de stekker eruit te trekken en ook in Nederland gingen de eerste stemmen op om te stoppen met de competitie.

UEFA behoudt zich het recht voor om te beoordelen of clubs worden toegelaten tot de UEFA-competities van 2020/21, in lijn met de relevante regelgeving rond de betreffende competities’, stond er onder meer in de brief. Nu duidelijk is dat de coronacrisis nog lang niet is beteugeld, wijkt de UEFA af van zijn eerder ingenomen standpunt. Dinsdag gaf de Europese voetbalunie al aan dat er uitzonderingen mogelijk zijn.

Eredivisie
Op diezelfde dag werd bekend dat het bestuur betaald voetbal het voornemen heeft het seizoen 2019/20 niet uit te spelen naar aanleiding van het verbod op evenementen tot 1 september. Vrijdag gaan de clubs met elkaar in gesprek wat dat betekent voor bijvoorbeeld de eindstand en welke teams Nederland in een nieuw Europees seizoen vertegenwoordigen.

Tekst geschreven door VI