Column

The Glasgow Alternative

Van alle ruige, grauwe steden in Europa is Glasgow misschien wel het meest rauw en het meest ruig. De stad ademt voetbal, met name door de twee voetbalgiganten die in de stad resideren – Celtic en Rangers. Wat maar weinig mensen weten is dat er zich nog een derde club huisvest in de stad: Partick Thistle. Door de geschiedenis heen zijn ze een voetbaldwerg gebleken, in de schaduw van Celtic en Rangers zijn er maar weinig mensen die zich in de stad uitspreken Thistle fan te zijn.

De kennis die je met dit artikel opdoet kan in bepaalde situaties je leven redden. Mocht het zo verkeren dat je op Old Firm-day in Glasgow bent dan. Je kunt zomaar even een groep supporters in het zwart gekleed tegenkomen. Ze stellen de volgende, dodelijke vraag: “Are ye blue or green mate?” Door de casual-cultuur zijn clubkleuren taboe en je hebt geen enkel benul voor welke club deze lui zijn. Rangers of Celtic? 50% kans dat je een aantal tanden verliest en de avond in het ziekenhuis door moet brengen. Het enige veilige antwoord is het volgende: “I’m a Thistle fan.” De club gaat doorgaans door het leven als ‘The Glasgow Alternative’, een veilige middenweg tussen het geweld van de grote clubs.

Thistle speelt al meer dan honderd jaar in Firhill Stadium en er is plek voor ruim 10,000 supporters. Het is er niet altijd uitverkocht, maar het is voor Thistle haast onmogelijk om nieuwe supporters te werven. Veel Glaswegians kiezen de makkelijke weg en gaan naar Celtic Park of Ibrox om hun regelmatige successen mee te maken. Het supporter zijn van Thistle wordt dan ook doorgegeven van vader op zoon, misschien nog wel meer dan bij andere clubs. Het is een echte community club. Aan het einde van ieder seizoen organiseert de club een gratis toernooi voor alle supporters. Ze mogen zich dan inschrijven en een heus toernooi spelen op het ‘heilige gras’ van Firhill Stadium. Menig supporter zou maar al te graag de kans willen krijgen om in het eigen stadion een potje te spelen en bij the Jags is dit een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Het is geen makkelijk bestaan als Jag. Pesterijen op school en op het werk zijn dagelijks aanwezig. Maar wanneer Thistle dan een keer wint van de grote broers is het extra feest. Dit gebeurde ook in 1971, toen Partick Thistle in de bekerfinale het gigantische Celtic wist te verslaan in de League Cup finale. Celtic stond een jaar eerder nog in de Europa Cup finale om daarin te verliezen van Feyenoord. Een prestatie van formaat waar supporters nog altijd trots op zijn.

Partick Thistle is tevens eigenaar van de misschien wel lelijkste mascotte in het betaalde voetbal. Een snelle google-zoektocht leidt je al snel tot de vreemde, misvormde gele ster die de club inmiddels volledig heeft omarmd. De fans vinden het inmiddels geweldig en de mascotte is inmiddels zelfs vertegenwoordigd op de rood-gele shirts van Partick. Over humor gesproken, de club is meerdere malen gecoached door John Lambie. Toen hij in de rust hoorde dat een van zijn spelers een hersenschudding had opgelopen, sprak hij de beroemde woorden: ‘Well tell him he’s Pele and get him back on’. Prachtig, toch?


Geschreven door: Dennis Langendoen