Het onderstaande bericht is afkomstig van het Algemeen Dagblad. Dit is niet geschreven door Voetbalultras.nl.

De komst van 15.000 supporters van Ajax zondag naar Rotterdam betekent kopzorgen voor verschillende partijen in de stad. De ongeregeldheden van vijf jaar geleden liggen namelijk nog vers in het geheugen. Maar het ontbreken van Feyenoord maakt het oplossen van de puzzel wel iets makkelijker.

Een keeper die moet vluchten voor vuurwerk van zijn eigen supporters, schroeiplekken op de grasmat, compleet vernielde toiletten, vakken vol stickers en 26 veroordelingen. Niet alleen de uitslag van PEC Zwolle tegen Ajax (5-1) in 2014 kunnen veel Rotterdammers zich nog goed herinneren, ook het gedrag van sommige supporters uit Amsterdam zijn niet veel mensen vergeten. Zondag staat Ajax voor het eerst sinds vijf jaar weer in de finale van de KNVB-beker in de Kuip, dit keer met Willem II als tegenstander.

Stadiondirecteur Jan van Merwijk is blij dat de ‘enorme logistieke puzzel’ weer gelegd is. Zowel de 15.000 supporters uit Amsterdam als de ruim 18.000 Tilburgse fans komen grotendeels met de bus. Niet alleen mogen de twee supportersstromen elkaar niet tegenkomen, ook eventuele fans van Feyenoord die de confrontatie met de Ajacieden zoeken moeten van de bussen weg worden gehouden. ,,Er vinden twee enorme volksverhuizingen plaats om alle supporters hier te krijgen. Vooral voor de wedstrijd is het lastig, omdat iedereen in de juiste volgorde bij het stadion aan moet komen. Na afloop is het vaak wat makkelijker, omdat de verliezers snel afdruipen en de winnaars feest blijven vieren.”

Maar Van Merwijk wil wel benadrukken dat de komst van de Amsterdammers ook weer niet heel veel verandert. ,,Het blijft een bekerfinale. Natuurlijk was het heel vervelend dat vijf jaar geleden al die incidenten plaatsvonden. Maar dat is eerlijk gezegd niet helemaal nieuw voor ons. Tijdens de bekerfinale gebeuren dit soort vernielingen wel vaker, ook bij andere supportersgroepen. Het lijkt wel of ze denken: nu we er toch zijn, gaan we er gebruik van maken ook.”

Door goede afspraken met de voetbalbond maken ze zich bij Stadion Feijenoord geen zorgen om de financiële gevolgen mocht het weer uit de hand lopen. ,,Die situaties lossen zich vanzelf op. Als wij de schade niet op de daders kunnen verhalen, gaat de rekening naar de club. Dat gaat via de KNVB en zo krijgen wij de eventuele schade altijd prima vergoed.”

Ook bij de gemeente Rotterdam schrokken ze niet toen duidelijk werd dat Ajax één van de finalisten zou worden. ,,Het is niet vergelijkbaar met wanneer Feyenoord in de finale zou staan”, aldus een woordvoerder. ,,Dat heeft een hele andere impact op de stad en dan moet je wel andere maatregelen nemen. Wij nemen geen extra maatregelen in de rest van de stad omdat Ajax in de Kuip de bekerfinale speelt. Voor ons is het een gewone wedstrijd zoals andere bekerfinales zonder Rotterdamse club.”

Comments are closed.