Nederlandse supporters

Roda JC-supporters boycotten de thuiswedstrijd tegen Helmond

Roda JC is al een tijd bezig om de eigen supporters flink het leven zuur te maken. Volkomen begrijpelijk is er nu dus tijd voor actie. De fanatieke supporters zullen de thuiswedstrijd tegen Helmond boycotten.

Onderstaande tekst is te vinden om de fanatieke social media pagina’s van de fanatieke Roda-supporters:

Roda pest fans het stadion uit
Boycot bij Roda-Helmond

Vreemde kop zeker? Aangezien het voetbal niet om aan te zien is zou je verwachten dat het slaat op een protest tegen de sportieve (wan)prestaties. Maar niets is minder waar, immers: clubliefde kent geen divisie. En zoals tegen NEC in onze sfeeractie te zien was zijn wij er in principe altijd.

Je zou verwachten dat die trouwe fans die er nu nog zijn door de club op handen gedragen worden. Echter het tegendeel is het geval. Sinds dit seizoen heeft de club het nodig geacht om een beveiligingsbedrijf in te huren. Speciaal voor de Koempeltribune. Waarom is ons een raadsel.
Beveiligers van dit bedrijf, bekend van hun ‘oranje hesjes’, veroorzaken sinds hun komst doorlopend ergernissen. Door voortdurend supporters die de wedstrijd volgen aan te spreken op futiliteiten en als de supporter die aangesproken wordt niet direct in de houding springt wordt er direct een agressieve houding aangenomen door de beveiliger. Misschien leuk in een nachtclub, maar absoluut niet passend bij een familiare voetbalclub!

Tegen Sparta kwam de ergernis vervolgens tot een voorlopige climax. Wederom was er discussie over futiliteiten (een tekst op een t-shirt!) en beveiligers vroegen om persoonsgegevens. U moet weten dat deze mensen totaal niet bevoegd zijn om persoonsgegevens te eisen. Toen de betreffende fan weigerde wilde men een aanhouding verrichten, hetgeen ook niet toegestaan is. Als klap op de vuurpijl werd een supporter die de beveiliger erop wees dat hij geen van deze bevoegdheden heeft, in een wurggreep genomen (!) en van de tribune gesleurd. In het tumult dat daarop volgde deed de beveiliging het nog eens dunnetjes over.

We hoeven verder niet uit te leggen dat het ingrijpen volstrekt buitenproportioneel is geweest. Je zou verwachten dat de club in dit geval vierkant achter haar fans zou gaan staan, het contract met het beveiligingsbedrijf vanwege wanprestatie zou laten ontbinden en openlijk excuses zou maken voor hetgeen gebeurd is in Roda’s huiskamer. Niets is echter minder waar. Het bedrijf blijft aan boord, komt na een storm van protest weg met een mea culpa en enkele bij het incident betrokken supporters hebben een stadionverbod aan hun broek!

Voor ons is de maat meer dan vol. Wij staan achter Roda, in sportief goede en bittere tijden, maar wij laten ons niet alles welgevallen. Daarom roepen wij iedere supporter die normaal op de koempeltribune plaatsneemt, op tot het boycotten van de wedstrijd Roda-Helmond en als er dan nog niks veranderd is beraden wij ons op verdere acties!

UK’09, LOS MER JOA, FANPROJECT’98, NSC KERKRADE, W10 TIFOSI, SOUTH XVI, SV RODA JC