Reactie Supporterscollectief PEC Zwolle op gebeurtenissen in Eindhoven

Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen is er veel commotie ontstaan omtrent de wedstrijd FC Eindhoven – PEC Zwolle. Zelfs de NOS heeft een artikel gedeeld over de gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd. Wij hadden twijfels over de berichtgeving en gingen op onderzoek uit.

Lees hier de reactie van het Supporterscollectief van PEC Zwolle namens de aanwezige supporters over de gebeurtenissen rondom FC Eindhoven – PEC Zwolle. Geloof niet altijd gelijk alle berichtgeving zonder een verhaal van twee kanten te hebben gehoord. Stop de media hetze!

Hoe kan dit? Hoe kan de berichtgeving zo ver van de waarheid liggen. Eigenlijk reageren wij nooit op stukken maar nu kunnen wij niet anders. Het gaat nu om ons, PEC-supporters, maar met berichtgeving als deze kan dit elke club overkomen.

Eindhoven is een lieve club op een mooi groot sportpark. Een accommodatie waar het moeilijk is om naartoe af te reizen met 450 supporters in een buscombi en door het dubieuze KVV systeem (Kentekenvoorziening Voetbal) krijgt een club als PEC Zwolle een slechte naam terwijl het echt allemaal wel meevalt. Maar gisteren is door alle kleine overdrijvingen van politie en clubs in dit systeem de bom gebarsten.

Vlak voor het einde van de wedstrijd verlaat een kleine groep het uitvak, geen ophoud procedure en geen afgesloten ruimte waar de bussen staan, deze groep loopt naar de bussen. Vrijwel direct wordt deze groep uitgedaagd door een klein groepje op de donkere hockey velden van Oranje Zwart. Een groepje van 9 jongens(!) gaat verhaal halen bij de uitdagende jongeren. Je kan makkelijk via een pad naar deze velden en klaarblijkelijk rekenden de jonge Eindhovense ‘hooligans’ daar niet op. In het donker was er een korte schermutseling, confrontatie kunnen we het niet noemen, vrijwel direct wordt er door de PEC Boys ‘kinderen, kinderen’ geroepen en is de groep naar de bussen teruggekeerd. Er is dus geen sprake van wapens als honkbalknuppels en ijzeren staven. Dat een oudere puber dit erbij haalt om een sterk verhaal tegen zijn moeder te vertellen is niet zeer gedegen journalistiek van Omroep Brabant.

Het echte geweld begon pas na het incident wat hierboven werd beschreven, want dat de politie haar straatje schoonveegt is voor iedereen die gisteren in Eindhoven was wel duidelijk.

De politie wilde iedereen snel de bussen in hebben en zette honden, paarden, latten en schilden in. Dit viel niet goed en was onnodig. Dit mondde uit in een explosie van geweld waarbij rake klappen zijn uitgedeeld door de politie. De optelsom is dat veel jongens die nergens iets mee te maken gepeppersprayed zijn. Een supporter met 33 hechtingen door één hond, een zwaar mishandelde supporterscoördinator die probeerde de rust te bewaren en een supporter die gearresteerd werd terwijl hij al in de bus stond omdat, hij steeds de achterdeur open deed. Die deur was kapot en ging steeds open, daar kon deze supporter niks aan doen.

Het was een bizarre ervaring met een bijzonder agressieve politiemacht die dacht een vrijbrief te hebben na het ‘aansteker incident’.

Uiteraard was er ook een tegenreactie en is er door een aantal een enkele tak en blik bier gegooid, maar de weergave zoals gepubliceerd op de NOS, Omroep Brabant en Stentor zijn zo anders dat wij onszelf afvragen of we bij een andere wedstrijd zijn geweest.