Nederlandse supporters

Politie en clubs op scherp voor risicoduel Feyenoord – FC Utrecht

Politie en clubs zijn alert op mogelijke rellen rond de risicowedstrijd Feyenoord – FC Utrecht die morgenavond in Rotterdam wordt gespeeld. De betrekkingen tussen de harde kernen van de beide clubs zijn gespannen na een aantal incidenten de afgelopen twee jaar.

Afgelopen jaar gingen hooligans van beide clubs met elkaar op de vuist in Ondiep. Op de Anton Geesinkstraat kwam het op 6 april tot een confrontatie van supporters van Feyenoord, die met een bus Ondiep in kwamen rijden, en een groep FC Utrecht-supporters die zich had verzameld bij café Murk. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de supporters met elkaar afgesproken om in Utrecht te gaan rellen, maar de rechtbank achtte dat later niet bewezen.

Utrecht-hooligans met een gestolen vlag van Feyenoord na het gevecht.

Utrecht-hooligans met een gestolen vlag van Feyenoord na het gevecht.

Een jaar eerder ontaardde de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht in Rotterdam in hevige rellen. Al tijdens de wedstrijd ontstonden er vechtpartijen op de tribunes, waar Feyenoordsupporters en FC Utrecht-fans in dezelfde vakken bleken te zitten. Ook na afloop werd er flink gevochten tussen de rivaliserende supportersgroepen en de politie.

Verplichte bus

Morgen reizen 1200 supporters van FC Utrecht hun club achterna naar Rotterdam, waar de bekerwedstrijd wordt gespeeld. De supporters gaan met een verplichte buscombi naar De Kuip. De vijftien bussen worden pal achter het uitvak geparkeerd, maar moeten wel eerst door Rotterdam-Zuid voordat ze daar arriveren. Na de bekerfinale bleek al hoe lastig het gebied is te beveiligen voor supporters die uit zijn op confrontaties.

De driehoek, met de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, heeft deze week overleg gehad over de veiligheid rond deze wedstrijd. Dat zegt woordvoerder Sjoukje Volten van burgemeester Jan van Zanen. De politie monitort de handelingen van de supporters op sociale media. Vooralsnog is er geen sprake van extra politie-inzet.

Diederik Meijntjes, manager stadion- en veiligheidszaken van FC Utrecht, zegt dat de voorbereiding van de wedstrijd in Rotterdam niet nieuw is. ,,Er is geregistreerde kaartverkoop. Dat betekent dat we precies weten wie er in de bussen zitten. De inzet op veiligheid is vergroot door de grote aantallen supporters die meegaan en de beladenheid van de wedstrijd. Er gaan meer stewards mee. Deze bekerwedstrijd leeft zowel bij de supporters van FC Utrecht als die van Feyenoord. Dit zijn altijd al risicowedstrijden, dus nu ook.’’

Kerstfilmpje

Volgens vice-voorzitter Siege Postuma van de Supporters Vereniging FC Utrecht, zijn de verhoudingen tussen de besturen van de supportersverenigingen van Feyenoord en FC Utrecht prima. ,,Ik heb mijn Feyenoord-collega, die ik al jaren ken, van de week nog gesproken. Wij hebben beiden nog geen signalen opgevangen dat er iets gaat spelen donderdag tussen supporters.’’

Om de sfeer tussen de beide supportersgroepen op voorhand vredig te houden, hebben Postuma en zijn Rotterdamse collega een filmpje gemaakt met ex-profvoetballer Pascal Bosschaart. Hij speelde voor FC Utrecht en Feyenoord. Verkleed als kerstman zien we Bosschaart in het filmpje naar De Kuip wandelen, waar hij iedereen een prettige en sportieve wedstrijd wenst.

Twijfels

Of de kerstgedachte ook post vat bij alle hardekernsupporters, is de vraag. Een FC Utrecht-supporter die zeer goed is ingewijd in de harde kern, heeft zijn twijfels. ,,Na de bekerfinale, waar ongeveer tachtig supporters van FC Utrecht zijn opgepakt en nauwelijks Feyenoordsupporters, zijn er spanningen tussen de harde kernen van deze clubs. De Rotterdamse politie keek toe hoe Feyenoordsupporters de Utrechtse tribunevakken probeerden in te komen. Ajax was altijd de gehate club, maar momenteel is de rivaliteit met Feyenoord zeker zo groot. Ik weet dat er nu supporters van FC Utrecht meegaan die acht van de tien uitwedstrijden laten schieten. Ik denk dat die gasten niet onder de indruk zijn van een kerstboodschap.’’

Tekst door Algemeen Dagblad