Pijnlijke fout bij FC Den Bosch: gegevens van supporters (letterlijk) op straat

DEN BOSCH – Gegevens van supporters zijn na de wedstrijd FC Den Bosch – Jong FC Utrecht op 14 februari letterlijk op straat beland. Een lijst met namen van supporters die niet naar binnen mochten, werd na de wedstrijd door een supporter gevonden. Dit bevestigen meerdere bronnen.

De wedstrijd tegen Jong FC Utrecht (3-2 winst) werd gespeeld zonder supporters van de vakken M5, M6 en M7 op de M-Side als straf voor het racistisch bejegenen van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira op 17 november 2019, een incident dat wereldwijd de aandacht trok. Omdat het niet de bedoeling was dat supporters met een seizoenskaart voor die tribune een andere plek in het stadion zochten, moest iedereen zich die avond legitimeren. Beveiligers bij de ingangen hadden lijsten bij zich met namen van supporters die er niet in mochten.

Met die lijsten werd onzorgvuldig omgesprongen. Na afloop van de wedstrijd vond een supporter op straat bij De Vliert een lijst met gegevens van supporters die de wedstrijd niet mochten bezoeken. Dat werd meteen bij de club gemeld. FC Den Bosch zelf wil niet inhoudelijke reageren. ,,Dit is een interne kwestie”, stelt persvoorlichter Ester Bal. ,,En die ga ik niet bespreken met de media.”

Peter van Ieperen, voorzitter van de supportersclub, was niet op de hoogte van de situatie. ,,Maar mocht dit écht zo zijn, dan is dat natuurlijk niet goed”, vertelt hij. ,,Ik sta ervan te kijken.” Ook Stichting M-Side zegt nog niets te hebben gehoord. ,,Maar dit zou een zeer kwalijke zaak zijn”, meent een woordvoerder van de stichting.

Lange rijen en frustratie

De wedstrijd tegen Jong FC Utrecht was de eerste wedstrijd waarbij supporters van de M-Side niet welkom waren. De controles met de lijsten zorgden die avond voor lange rijen en frustraties. Veel supporters waren niet binnen toen om 20.00 uur af werd getrapt. De club bood die vrijdagmiddag al excuses aan. ,,FC Den Bosch realiseert zich dat deze noodzakelijke maatregel veel goedwillende supporters treft”, schreef de club op de eigen site.

Komende vrijdag, thuis tegen Almere City FC, blijft de M-Side wederom gesloten en zijn er dezelfde controles als tegen Jong FC Utrecht. Ook nu adviseert de club om op tijd naar het station te gaan. ,,Hoewel FC Den Bosch nu meer tijd heeft om de instroom organisatorisch te regelen, blijft het een gegeven dat één-op-één controle tijd kost”, laat de club weten op de eigen site.


Tekst door bd.nl