De eerste Europese wedstrijden staan bijna voor de deur. De afgelopen jaren waren er telkens weinig Nederlandse teams die zich hadden gekwalificeerd voor een Europees hoofdtoernooi. Van de vijf Nederlandse deelnemers in Europa hebben zich er dit jaar vier geplaatst! Alleen FC Utrecht wist zich helaas niet te plaatsen.

Hoeveel kaarten krijgen wij voor het uitvak en in welk stadion spelen we?

Nadat de loting bekend is komt het leukste van allemaal, een Europese awayday! De vragen die dan meestal volgen zijn: ‘Hoeveel kaarten krijgen wij voor het uitvak en in welk stadion spelen we?‘ De laatste dagen hebben wij die vragen meerdere keren gehad, daarom hebben wij een overzicht voor jullie gemaakt per Nederlandse club.

Wie bepaalt hoeveel kaarten een uitspelende club krijgt?

Normaal gesproken heeft elke club in de UEFA Europa League of in de UEFA Champions League die uit speelt recht op minimaal 5% van de totale stadion capaciteit. Een voorbeeld: wanneer Feyenoord in een stadion zou spelen met een totale capaciteit van 10.000 supporters, zouden zij minstens 500 kaarten voor het uitvak moeten krijgen.
Het verleden heeft ons helaas geleerd dat de werkelijkheid anders kan zijn. Een voorbeeld hiervan is het bezoek van Ajax in Parijs, toen de Amsterdamse club maar 600 kaarten kreeg in plaats van 2.400. Met als reden het veelgehoorde excuus ‘veiligheid’.

Ajax

De ploeg uit Amsterdam kende een mooie loting qua tripjes. De supporters van Ajax mogen zich opmaken voor een bezoek aan Valencia, Londen en Lille. Ajax komt als enige van de vier teams uit in de Champions League.

Valencia – Ajax
Mestalla, Valencia CF: De Spaanse club Valencia speelt haar thuiswedstrijden in het Mestalla stadion. Het schitterende stadion biedt plaats aan 55.000 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft Ajax recht op afgerond 2.750 kaarten voor het uitvak.
Mestalla, het stadion met de steilste ring van Europa. De derde ring is maar liefst 41 graden steil.

Chelsea – Ajax
Stamford Bridge, Chelsea FC: Een van de vele ploegen uit Londen heet Chelsea. The Blues speelt haar thuiswedstrijden in het Stamford Bridge stadion. Dit prachtige oude, maar voor Engelse begrippen kleine stadion biedt plaats aan 40.834 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft Ajax recht op afgerond 2.000 kaarten voor het uitvak.
Stamford Bridge, een prachtig Engels stadion

Lille – Ajax
Stade Pierre-Mauroy, Lille OSC: De Franse club Lille heeft een redelijk nieuw stadion dat geopend is in 2012. De afstand tussen de Johan Cruijff Arena en het Stade Pierre-Mauroy is slechts 279 kilometer. Het is daarom te hopen dat er geen rare ideeën worden bedacht door de autoriteiten zoals een buscombi of iets dergelijks. In Frankrijk houden ze er wel van om zulke maatregelen te treffen. Het Stade Pierre-Mauroy biedt plaats aan 50.186 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft Ajax recht op afgerond 2.500 kaarten voor het uitvak.
Stade Pierre-Mauroy, een modern stadion dicht bij de Belgische grens.

AZ Alkmaar

De tweede ploeg uit Noord-Holland die zich heeft gekwalificeerd is AZ uit Alkmaar. De supporters van AZ mogen zich opmaken voor een trip naar Belgrado, Manchester en Kazachstan. De thuiswedstrijden van AZ zullen worden gespeeld in het stadion van ADO Den Haag.

Partizan – AZ
Partizan Stadium, FK Partizan: voor elke liefhebber van de ultra-cultuur is een loting tegen Partizan een droom. Het stadion van Partizan biedt plaats aan 32.710 supporters. Helaas heeft de UEFA besloten dat de wedstrijd tussen Partizan en AZ in een leeg stadion moet worden gespeeld. AZ doet er alles aan om toch supporters mee te mogen nemen naar Servië. Hierover is, op het moment van schrijven, nog niks bekend.

 • Volgens de UEFA regels heeft AZ recht op afgerond 1.600 kaarten voor het uitvak.
Partizan Stadium, het stadion dat beter bekend staat als een heksenketel, maar stil zal zijn tijdens Partizan – AZ…

Manchester United – AZ
Old Trafford, Manchester United: dit stadion heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig. Ajax en Feyenoord hebben dit stadion al beide een keer op zijn kop gezet, nu is het de beurt aan AZ. Het Old Trafford stadion in Manchester biedt plaats aan 74.879 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft AZ recht op afgerond ongeveer 3.700 kaarten voor het uitvak.

Er bestaat een kans dat er niet heel veel animo is vanuit de United kant, in dat geval zou AZ meer kaarten kunnen aanvragen, dan moeten uiteraard wel eerst de 3.700 kaarten verkocht zijn.

Old Trafford, ”The Theatre of Dreams”

FC Astana – AZ
Astana Arena, FC Astana: De ploeg uit Kazachstan FC Astana speelt haar thuiswedstrijden in de Astana Arena. Dit stadion heeft een capaciteit van 30.244.

 • Volgens de UEFA regels heeft AZ recht op afgerond 1.500 kaarten voor het uitvak.
Astana Arena, een uitwedstrijd naar Kazachstan is niet iets waar je van te voren op hoopt..

Feyenoord

Van alle vier de teams, heeft Feyenoord ongetwijfeld de mooiste loting. De supporters van Feyenoord mogen op bezoek naar Glasgow, Porto en Bern. Een loting om jaloers om te zijn!

Glasgow Rangers – Feyenoord
Ibrox, Rangers: In een van de mooiste stadions van Schotland speelt Rangers haar thuiswedstrijd. Als het Ibrox helemaal uitverkocht is, wat meestal zo is, dan zitten er 50.817 supporters.  Tijdens Rangers – Feyenoord moeten er 3.000 stoelen onbezet blijven. Dit is beslist door de UEFA na spreekkoren tijdens Rangers – Legia Warschau.

 • Volgens de UEFA regels heeft Feyenoord recht op afgerond 2.500 kaarten voor het uitvak.
Ibrox, wat een stadion!

FC Porto – Feyenoord
Estádio do Dragão, FC Porto: Het Estádio do Dragão van FC Porto is een vrij nieuw stadion. Het stadion werd in 2003 gebouwd voor het Europese Kampioenschap dat destijds in Portugal werd georganiseerd. Het stadion van FC Porto biedt plaats aan 50.033 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft Feyenoord recht op afgerond 2.500 kaarten voor het uitvak.
Estádio do Dragão, een bijzonder, maar fraai ontwerp

Young Boys – Feyenoord
Stade de Suisse Wankdorf, Young Boys: De Zwitserse club Young Boys speelt in het Stade de Suisse Wankdorf in Bern. Een heerlijke stad voor een Europese Awayday. In het stadion kunnen 32.000 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft Feyenoord recht op afgerond 1.600 kaarten voor het uitvak.
Stade de Suisse Wankdorf, de thuishaven van Young Boys

PSV

De ploeg uit Eindhoven heeft ook een prima loting qua trips. Trondheim, Lissabon en Linz staan op het programma voor de supporters van PSV.

Rosenbrg – PSV
Lerkendal Stadion, Rosenborg BK: Noorwegen is een prachtig, maar duur land. De trip naar Trondheim zal voor de supporters van PSV ook zeker niet goedkoop zijn. De supporters die wel afreizen naar Noorwegen mogen plaats nemen in het Lerkendal Stadion. Dit stadion biedt plaats aan 21.405 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft PSV recht op afgerond 1.070 kaarten voor het uitvak.
Lerkendal Stadion, de thuishaven van Rosenborg BK

Sporting CP – PSV
Estádio José Alvalade, Sporting clube de Portugal: De club uit Lissabon speelt haar thuiswedstrijd in het kleurrijke Estádio José Alvalade. In dit stadion werd in 2005 de EUFA Cup finale tussen Sporting en CSKA Moskou gespeeld. Het stadion heeft een capaciteit van 50.095.

 • Volgens de UEFA regels heeft PSV recht op afgerond 2.500 kaarten voor het uitvak.
Estádio José Alvalade, doordat de stoeltjes verschillende kleuren hebben is het moeilijk om te zien hoe vol het stadion zit. Op de foto was het stadion voor 75% bezet (37.942).

Lask Linz – PSV
Linzer Stadion, Lask Linz: De club uit Oostenrijk speelt haar competitie wedstrijden in het Waldstadion. De Europese wedstrijden worden gespeeld in het Linzer Stadion. Het Linzer Stadion biedt plaats aan 21.005 supporters.

 • Volgens de UEFA regels heeft PSV recht op afgerond 1.050 kaarten voor het uitvak.
Linzer Stadion, niet het ‘eigen’ stadion van Lask Linz, wel het decor van Lask – PSV.

Comments are closed.