De onderstaande tekst is geschreven door Het Parool. 

De politie heeft rond het duel Ajax-Juventus nabij de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam in totaal 185 voetbalfans aangehouden.

Van hen zitten er nog veertien vast wegens openlijke geweldpleging, meldt de politie in Amsterdam. Zij zullen in de loop van donderdag worden gehoord.

De andere aangehouden fans zijn in de loop van de woensdagavond en -nacht vrijgelaten. Vele tientallen aangehouden supporters hebben een boete opgelegd gekregen.

Rond het duel zijn vijf politiemensen gewond geraakt. Een van hen moest naar het ziekenhuis nadat een zwaar stuk vuurwerk in de buurt was ontploft.

Wapenstokken en een hamer
In de aanloop naar het duel in de Champions League werden twee grote groepen met voornamelijk Italiaanse supporters aangehouden. De ongeveer 140 fans hadden onder meer vuurwerk, uitschuifbare wapenstokken, pepperspray en een hamer bij zich.

Bij de ArenA werden aan de zuidzijde onder meer straatklinkers naar mensen gegooid en ruiten vernield. Daarbij werd de waterwerper ingezet, evenals mobiele eenheid en politie te paard. De politie verrichtte daar dertig aanhoudingen.

Entrada
In de aanloop naar de wedstrijd, maanden de Amsterdamse politie, justitie en de gemeente supporters om woensdag als ‘warming up’  (‘Entrada’) geen vuurwerk bij het stadion te gebruiken. Deze ‘sfeeractie’ werd verboden ‘vanwege de veiligheid van de aanwezige supporters, maar ook van duizenden concertbezoekers en het winkelend publiek’.

Daardoor was het niet toegestaan om fakkels en vuurwerk in het bezit te hebben of af te steken, of gezichtsbedekkende kleding te dragen. Ajax-fans verzamelden zich toch om 19.00 uur bij de Arena voor de Entrada. Een waterwerper werd ingezet om aangestoken fakkels te blussen.

Door: Het Parool

Comments are closed.