Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft besloten dat er dit seizoen geen promotie/degradatie wordt toegepast. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven daardoor behouden voor de Eredivisie, terwijl SC Cambuur en De Graafschap niet promoveren.

In de stukken die clubs voorafgaand aan de vergadering van vrijdag kregen opgestuurd, schetste de KNVB drie mogelijkheden voor promotie/degradatie. Het bestuur betaald voetbal meldde daarbij al niet te kiezen voor de eerste optie: een Eredivisie met twintig clubs.

Resteerden twee overzichtelijke mogelijkheden: geen degradatie en geen promotie en wel degradatie en promotie. De clubs zelf werd hierbij om input gevraagd door de KNVB. Uiteindelijk was een meerderheid voor het toepassen van promotie en degradatie, maar het bestuur betaald voetbal heeft zijn eigen besluit genomen.

Die beslissing is dus in het voordeel gevallen van ADO Den Haag en RKC Waalwijk, die ook na de zomer actief zullen zijn in de Eredivisie. Beide clubs hadden na 26 speelrondes een flinke achterstand op plek zestien, die zou leiden tot deelname aan de play-offs om lijfsbehoud.

Voor SC Cambuur en De Graafschap, de afgetekende toptwee in de Keuken Kampioen Divisie, zijn de druiven zuur.

Tekst: VI