Interviews

Interview met Ultras Kerkrade

UK09, opgericht in 2009, Hoe is de groep ontstaan/opgericht?

In 2009 besloten een 2-tal vrienden om de Ultras Kerkrade op te richten om zodoende een groep vrienden en tevens fanatieke Roda-fans te mobiliseren die ernaar streven een echte Ultras subcultuur binnen de Roda JC fanscene te krijgen.

Sinds 2014 is er zelfs een Ultras Kerkrade Youth groep met eigen spandoek en al. De aanwezigheid van de Ultras Kerkrade in het Parkstad Limburg Stadion kan ook niemand meer ontgaan, elke thuiswedstrijd is er een kleine “vlaggenzee” te zien op de Koempeltribune rond het UK’09 hoofddoek en de capo-buhne.

Anno 2016 zijn wij met een 50-tal fanatieke leden een mooie hechte groep geworden die nog steeds groeiende is.

Mooiste moment mee gemaakt als groep?

Uiteraard hebben we het niet over een moment, maar over verschillende momenten die wij samen beleefd hebben.

  • Donderdag 16 Mei 2013, een promotie/degradatie wedstrijd waarin alle ingrediënten aanwezig waren om het een onvergetelijke reis te maken. (Hierover later meer in dit interview)
  • Emmen uit mei 2015 waar we door file te laat aanwezig waren, maar na wat stoeien met stewards bij de ingang een mooi Pyro feestje op de tribune hebben kunnen vieren met een 0-1 resultaat.
  • Breda uit waar een geweldige busreis aan vooraf ging samen met onze vrienden van de North Side Casuals.
  • Bij vele nog op het netvlies gebrand, DE spannende wedstrijd waarin we weer terug promoveerden naar de Eredivisie, niet alleen een groot feest in het uitvak, maar ook bij terugkomst in Kerkrade, een groot feest los gebarsten was op de markt.

  • Cambuur uit waar de reis samen met de NSC zoals gewoonlijk weer een groot feest was, maar waar wij in het stadion de term No Pyro No Party eer aan hebben gedaan.
  • In deze rij mogen de derbys tijdens ons verblijf in de Jupiler Leauge uiteraard ook niet ontbreken.

Waar wij ook lieten zien respect te hebben voor onze streekgenoten en hun oud-spelers:

Maar de haat altijd en overal aanwezig zal zijn!

  • De 5 jaar Ultras Kerkrade party, waar vele Roda en Aachen fans aanwezig waren om het een onvergetelijke avond te maken, waar de gehele drank voorraad weggezopen werd en waar de café eigenaar erna zijn muren opnieuw kon witten.
  • Uiteraard hebben wij ook geweldige uitwedstrijden met Alemannia meegemaakt, zo ook bij Oberhausen:

Hooligans aus Kerkrade randalieren in Oberhausen. “

Kurz vor Spielbeginn überschlugen sich im Stadion Niederrhein die Ereignisse. Im Fanblock der Aachener wurden fünf Fahnen der Oberhausener mit Pyrotechnik angezündet. Einige Chaoten der Rot-Weißen ließen sich davon provozieren und stürmten den Platz. Dank des Einschreitens der Ordnungshüter konnte ein gewaltsames Aufeinandertreffen beider Fangruppen verhindert werden. Auf dem Vorplatz des Stadions und im Aachener Block ging es während des Spiels jedoch munter weiter. Unterstützung erhielten die Aachener von rund 50 bis 60 gewaltbereiten Anhängern des holländischen Klubs Roda Kerkrade.

Om dit artikel hebben wij achteraf hard moeten lachen, uiteraard worden aantallen en gebeurtenissen aangedikt door journalisten.

Waar  de Ultras Kerkrade met 30 man sterk aanwezig waren, zouden er 60 Hooligans aanwezig zijn geweest.

Wat is een dieptepunt dat jullie meegemaakt hebben als groep?

Eind 2010 beleefde de Ultras Kerkrade een dip en werd er nauwelijks nog iets ondernomen als groep. Dit heeft zich echter al snel herpakt tot de groep die we nu zijn.

Enkele jaren geleden hebben diverse UK’ers (langdurige) stadionverboden opgelopen n.a.v. ongeregeldheden na de wedstrijd De Graafschap – Roda JC in de Play-offs om degradatie/promotie.

De bekende UK’ers waren de hoofdverdachten, waarbij de hoofdstraffen opliepen tot 3 jaar stadion verbod, taakstraffen van 160 uur, voorwaardelijke celstraffen en dan nog niet te spreken over de belachelijke hoge boetes van enkele duizenden Euro’s.
Door toeval kwamen we echter met verschillende UK’ers  samen bij de Reclassering in Landgraaf terecht en daar hebben we uiteindelijk ook weer heel lol gehad.

In jullie oprichtingsjaar 2009 werd Roda JC bijna Sporting Limburg, wat zou dit voor gevolgen hebben voor UK09?

Uiteraard waren wij hier fel op tegen en zouden wij ook absoluut niet actief deelnemen aan het bezoeken van wedstrijden van Sporting Limburg.

Velen met ons zouden dan bij onze Aachener vrienden een seizoenkaart halen om daar samen gebroederlijk Alemannia aan te moedigen.

Ten tijde van de fusieperikelen werd er gewerkt aan plannen om onder de naam Roda JC door te gaan als amateurclub. Rodafans uit diverse geledingen onder de naam Kerngroep Roda kwamen met enige regelmaat bij elkaar om de mogelijkheden hiervoor te bespreken. Gaan kijken bij het fusiegedrocht was uiteraard geen optie.

Verder willen wij ook absoluut niet meer praten over een eventueel Sporting Limburg, Toen niet, nu niet, Nooit niet.

Jullie hebben een vriendschap met Alemannia Aachen, hoe is deze vriendschap tot stand gekomen en hoe hecht is deze band?

Een vechtpartij tussen Hooligans van Alemannia Aachen En Roda jc eind jaren 80 is de basis van de huidige goede vriendschap tussen de beide groepen. De harde kern van Aachen zocht toenadering bij aanwezige roda jc’ers tijdens een wedstrijd tegen 1.FC Saarbrucken.

De eerste jaren van deze vriendschap was vooral op Hooligan-gebied, eind jaren 90 ging het op sportief gebied beter bij onze Aachener vrienden en klopten zei aan bij de 2e liga. Steeds meer Roda jc’ers wisten de weg naar de krefelderstrasse te vinden, en dat was uiteraard ook wederzijds, steeds meer supporters van Alemannia Aachen bezochten de thuiswedstrijden van Roda jc.

Zo werden er vriendschap sjaals gemaakt, ontstonden er wederzijdse sfeeracties , en waar er op het begin tientallen supporters aanwezig waren bij elkaar, waren er al snel honderden fans bij elkaar in het stadion te vinden.

Zo kon het zomaar gebeuren dat er groepjes Roda jc fans op een zaterdagmiddag te vinden waren in Rostock of Dresden, of klonk er niet alleen Kerkraads Dialect, maar ook een öcher plat op de dijk in Volendam.

Vandaag de dag hebben wij als Ultras Kerkrade een mooie en goede vriendschap met de Karlsbande Ultras van Alemannia Aachen. Wij bezoeken regelmatig elkaars wedstrijden, helpen elkaar met sfeeracties en hebben meer dan eens gezellige avonden waar het bier rijkelijk vloeit.

De term Freundschaft kennt keine liga is bij onze vriendschap meer dan toepasselijk, gezien de stand van Alemannia Aachen, en Roda jc in 2014/2015.

Meest inspirerende ultra/sfeer groep buitenland?

Er is geen club die ons direct inspireert op Ultra/tifo gebied in het buitenland.

Uiteraard zijn er geweldige dingen te zien in Duitsland, Polen en Italie.

Met name Pyro acties zijn voor ons een lust voor het oog, in Zweden of Polen zijn wekelijks grote pyro acties te zien, helaas is dit in Nederland (nog niet) mogelijk. Zo ook onze bevriende Karlsbande Ultras, supporten hun club in de 4e liga in Duitsland, en laten vaak zien dat clubliefde geen divisie kent en laten geweldige dingen zien.

Wat vinden jullie de beste en/of meest inspirerende sfeergroep(en) van Nederland?

Wij denken dat er nog veel te winnen is op Ultra/Tifo gebied in Nederland, zo ook bij ons.

Maar de heren van Brigata Tifosi, Legio Noviomagnum en Groningen Fanatics laten mooie dingen zien.

Uiteraard zou vak 410 ook zeker hier thuishoren, maar helaas (voor het Nederlandse voetbal) bestaat vak 410 officieel niet meer.

Het grootste verschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie?

Uiteraard zijn de Stadions zijn kleiner, de supportersaantallen lager, waardoor de sfeer niet altijd slechter hoeft te zijn!

De speeltijden zijn op een Maandag avond uiteraard vrij ongunstig. Het niveau is uiteraard ook een verschil, maar ook daar wist Roda wel raad mee, en liet vaak hetzelfde niveau of nog slechter zien.

Wel is het afreizen in de Jupiler league met vrij vervoer een stuk aantrekkelijker, waar vooral onze Youth leden hebben daar veel plezier aan beleefd!

Wel mooi, waren uiteraard de derby’s tegen onze streekgenoten waar de spanningen hoog opliepen, er vele jongens klaar stonden, en de haat naar elkaar toe alleen maar steeg.

Droomtegenstander, tegen welke club hopen jullie ooit dat Roda nog zal spelen?

De Pieren van Mvv thuis in de Eredivisie! Na het feestje in DTC in 2013 hebben een aantal leden wegens Stadionverboden het verblijf in de Jupiler League moeten missen.

Uiteraard zouden wij deze wedstrijd nog eens overdoen!

Wat is jullie mooiste tifo/sfeer actie?

Het 5-jarig bestaan van de UK’09 werd op onderstaande manier gevierd in het stadion; Onze stad, onze trots, ons leven!

Verder denk ik dat we hele mooie dingen hebben laten zien op verschillende tribunes in Nederland middels Pyro acties waar wij geweldige beelden en herinneringen aan over hebben gehouden!

More Pyro, More Party!