Nederlandse supporters

Interview met Tifosi Giallo Verde (Fortuna Sittard)

Fortuna Sittard zal komend seizoen sinds lange tijd weer in de Eredivisie uitkomen. Wij hebben een uitgebreid interview afgenomen met de fanatieke supporters van Fortuna, om zo de supporters in de Eredivisie vast kennis te laten maken met wat hen te wachten staat na de zomerstop. Tifosi Giallo Verde, bedankt voor de samenwerking!

Tifosi Giallo Verde, opgericht in 2010. Hoe is de groep ontstaan?

We waren een groep jonge supporters die wilden meehelpen om de sfeer in het stadion te verbeteren. We verzamelde altijd met een groep voor de wedstrijd en gingen toen op de fiets richting het stadion. Rond 2008 zijn we met een paar jongens begonnen met het maken van tekstdoeken op behang en het maken van onze eerste spandoeken. Toen we dit een paar keer gedaan hadden en meer jongens zich aansloten, besloten we halverwege 2010 om onder de naam Tifosi Giallo Verde een groep te starten met het idee om de sfeer op elke mogelijke manier te verbeteren in en rondom het stadion.

Mooiste moment meegemaakt als groep?

Voor ons als groep was afgelopen seizoen natuurlijk het absolute hoogtepunt. We hadden een aantal volle en veel goed gevulde uitvakken. We hebben veel leuke sfeeracties kunnen houden en de promotie naar de eredivisie in ons eigen uitverkochte stadion was een droom die uitkwam. Na alle jaren ervoor waar we meer dieptepunten dan hoogtepunten hebben gekend met veel sportieve en financiële ellende, was deze promotie extra zoet.

We bezoeken als groep sinds onze oprichting trouw samen alle thuis- en uitwedstrijden en hebben elk seizoen veel leuke acties en momenten meegemaakt, maar dit seizoen kwam alles samen. Ondanks dat de uitwerking van een sfeeractie niet anders hoeft te zijn, is het natuurlijk veel mooier dat je een actie kunt houden in een uitverkocht stadion, dan wanneer er maar 1500 man op de tribune zitten.

Ook was de uitoverwinning op onze aartsrivaal Roda in 2015 een absoluut hoogtepunt. We hadden dat seizoen een van de minste selecties in de Fortuna historie. Om dan in het hol van de leeuw met 1-3 te winnen was fantastisch.

Wat is een dieptepunt dat jullie meegemaakt hebben als groep?

Na de degradatie uit de eredivisie 16 jaar geleden is de club ver weggezakt. We zijn een paar keer bijna failliet gegaan, waren bijna gefuseerd en de stand op de ranglijst was ook niet iets om blij van te worden. Na al die jaren van ellende bleef er maar een select groepje fans trouw alle wedstrijden bezoeken en trots waren op onze club. Als je als groep de sfeer wil verbeteren en er zitten maar 1500 mensen in een stadion waar er bijna tien keer zoveel in passen is dat geen gemakkelijke klus. Soms werd je weggespeeld door clubs als FC Volendam die met 4 man in het uitvak zaten. Als je vervolgens al na 20 minuten met 0-3 achter staat, is het heel moeilijk om de rest van de aanwezigen nog mee te krijgen voor een goede sfeer.

De dieptepunten die we gekend hebben, hebben ook weer een mooie kant. We zijn een kleine maar fijne groep die de club altijd is blijven steunen en waar mogelijk heeft meegeholpen om de club van de ondergang te redden. In sommige gevallen tijdens de fusieperikelen ging het zo ver dat een aantal jongens gearresteerd werd en dagen vast hebben gezeten.

We hebben veel zware tijden gekend, maar in 2018 is de club weer springlevend en spelen we weer in de eredivisie waar we thuishoren.

Wat verwachten jullie van de Eredivisie?

Ondanks dat we meestal aan de onderkant van de Eerste divisie bungelden, namen we relatief toch gemiddeld best veel uitsupporters mee. Dat zorgde er mede voor dat we de ene na de andere combi kregen toegewezen. Als je dan bijvoorbeeld helemaal naar Emmen moet, waar bij de meeste wedstrijden 3 mannen en een goudvis op de tribune zitten en je een verplichte buscombi krijgt, vraag je je af waar het allemaal misgaat. Wat dat betreft verwachten we niet heel veel verandering. In Nederland worden voetbalfans nu eenmaal als criminelen behandeld.

Verder zijn we blij dat we nu de grote stadions kunnen bezoeken en niet op trainingsvelden tegen tweede elftallen hoeven te spelen of in andere troosteloze stadions.

We laten het vooral allemaal op ons afkomen en hebben er erg veel zin in.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

We zijn een hechte vriendengroep die in Fortuna een gezamenlijke passie heeft en dat zullen we ook grotendeels blijven. Door de jaren heen is de groep uiteraard wel gegroeid met jongens die dezelfde passie en toewijding hadden en samen met ons er alles aan deden om de sfeer zo goed mogelijk te maken. We zullen de komende jaren niet explosief groeien, omdat we geen gloryhunters in onze groep willen. Er is wel een groep jongeren die al enkele seizoenen indruk maakt met het laten zien over dezelfde passie als wij te beschikken. Dat zij zich TGV mogen noemen is een kwestie van tijd.

Ons uitgangspunt zal altijd hetzelfde blijven, namelijk het onvoorwaardelijk blijven steunen van de club op elke mogelijke manier en een paar keer per seizoen groots uitpakken met mooie tifo’s en met de stap naar de Eredivisie hopen we vaker het stadion vol te krijgen en enkele grotere tifo’s te kunnen doen zoals mooie choreo’s.

Wat gaan jullie het meeste missen uit de Eerste divisie?

Na 16 jaar Eerste divisie hebben we het eigenlijk wel allemaal gezien. Het is jammer dat we nu geen derby’s hebben tegen MVV en R*da, maar daar komen genoeg andere leuke wedstrijden voor terug. Op sfeergebied denk ik dat de enige wedstrijd die we gaan missen De Graafschap uit is, maar mogelijk komen we die ook nog tegen volgend seizoen!

Naar welke wedstrijd(en) kijken jullie het meeste uit in de Eredivisie?

Tot afgelopen zondag zou dat de wedstrijd tegen onze aardsrivaal R*da geweest zijn, maar zij kregen het niet geregeld om over 2 wedstrijden van Almere City te winnen, dus mogen ze weer op een niveautje lager hun kunsten laten zien.

Voor een deel van ons zullen veel Eredivisie ervaringen en tegenstanders nieuw zijn. Wat dat betreft is elk nieuw stadion en uitvak iets om naar uit te kijken. Verder hebben we veel zin in de verre uitwedstrijden en mogen we na 16 jaar weer naar de grote clubs in plaats van de tweede elftallen.

Aan de andere kant zijn we ook blij dat we bij thuiswedstrijden weer eens gevulde uitvakken gaan zien. Het uitvak dat we hebben is voor Eerste divisie begrippen erg groot en als er dan maar 15 man meereizen en ook nog eens verdeeld over het hele vak zitten ziet dat ook niet uit.

Fortuna is koploper in het klassement als het gaat om uitsupporters aantallen, kunnen we in de Eredivisie ook veel uitsupporters verwachten?

Ondanks de slechte resultaten (buiten afgelopen seizoen uiteraard), waren er altijd veel die-hard supporters die het hele land doorreisden om de club te steunen. Ook in slechte tijden hadden wij meer man mee dan sommige clubs meenemen als ze bovenin meedraaien of in de Eredivisie spelen. We verwachten dat dit komend seizoen in de Eredivisie niet zal veranderen en de groep alleen maar groter zal worden. In de Eerste divisie speelde je bijna altijd op de vrijdag avond waar veel mensen niet altijd de mogelijkheid hadden om op tijd aanwezig te kunnen zijn. Nu gaan we veel in het weekend spelen en zullen de tegenstanders ook leuker worden, dus verwachten we ook dat we weer veel man op de been te krijgen.

Hebben jullie een vriendschap met een andere supportersgroep en hoe is deze vriendschap tot stand gekomen?

Sinds eind jaren 90 hebben voornamelijk de harde kernen van Fortuna Sittard en KRC Genk een vriendschapsband opgebouwd met elkaar. Door deze goede basis gelegd door hun, hebben ook wij een goede band opgebouwd met de jongens van Genk. We bezoeken regelmatig wedstrijden van elkaar. Het ultieme bewijs van de vriendschap tussen Genk en Sittard was het feest en de tifo ter ere van het 20-jarigr jubileum georganiseerd door beide harde kernen. Aan deze grote tifo hebben beide harde kernen en beide sfeergroepen broederlijk gewerkt.

Verder hebben wij op persoonlijk gebied een sterke band met een kleine groep fanatieke supporters van Borussia Mönchengladbach. Zij komen vaak naar de wedstrijden van ons en ook wij zijn op regelmatige basis in Mönchengladbach te vinden.

Meest inspirerende ultra/sfeer groep buitenland en waarom?

Er is niet echt een specifieke groep te noemen die ons inspireert. We zien veel mooie tifo’s en fanatieke groepen op internet voorbij komen.

Een respecte vermelding voor de jongens van Drughi Genk, die altijd mooie acties hebben die we regelmatig van dichtbij mogen meemaken, is zeker op zijn plaats.

Wat vinden jullie de beste en/of meest inspirerende sfeergroep(en) van Nederland en waarom?

In de jaren die we de Eerste Divisie hebben mogen meemaken hebben we veel respect gekregen voor Brigata Tifosi van De Graafschap. Ze zijn zowel thuis als uit altijd met een grote groep aanwezig en hebben altijd een leuke sfeer en vaak fantastische tifo’s. Ook zij zijn geen hoogvlieger in het Nederlandse voetbal, maar ze staan wel altijd met een select gezelschap een goede sfeer te maken.

Droomtegenstander, tegen welke club hopen jullie ooit dat Fortuna nog tegen zal spelen?

Als we na de promotie naar de Eredivisie nog even verder mogen dromen en we zouden ooit de mogelijkheid krijgen om een Europese wedstrijd te spelen, dan lijkt het ons wel mooi om een trip te maken naar een club in Oost Europa of Scandinavië. De sfeer en haat die bij dat soort clubs hangt is fantastisch en het lijkt ons mooi om dat eens mee te mogen maken.

Wat is jullie mooiste tifo actie waar jullie het meeste trots op zijn? 

We hebben een aantal acties gemaakt waar we voor verschillende redenen erg trots op zijn, dus het is lastig kiezen. Het grootste doek dat we tot nu toe gemaakt hebben is voor de wedstrijd ter ere van Fernando Ricksen. Hier hebben we veel en hard aan gewerkt en we zijn erg blij met het resultaat en de uitvoering hiervan. Qua creativiteit zijn we ook trots op de YouTube actie die we enkele jaren geleden in de thuiswedstrijd tegen VVV hebben gehouden. De tifo die we de laatste wedstrijd tegen Jong PSV hebben gedaan, was mede door de promotie en het uitverkochte stadion een kippenvel moment. 9000 handgemaakte sjaals, een hijsdoek en een meterslang tekstdoek sierde het stadion!

​Eredivisie, Sittard komt er aan!