Interviews

Interview met Nieuw Noord

Nieuw Noord bestaat op 12 december (2016) 15 jaar! Namens Voetbal Ultras gefeliciteerd met deze mooie prestatie, wij hopen jullie nog zo lang mogelijk op de tribunes te zien. Wij van Voetbal Ultras kwamen in contact met Nieuw Noord en kregen de gelegenheid om een interview af te nemen. Nieuw Noord bedankt voor de medewerking!


Hoe is Nieuw Noord ontstaan?

Heerenveen was één van de eerste clubs die verhuisde naar een nieuw modern stadion. Het oude Abe Lenstra stadion was een oud, maar sfeervol stadion. Een sfeer die helaas niet is mee verhuisd naar het nieuwe stadion. Voornaamste oorzaak is het uiteen vallen van de fanatieke groep van de oude noord tribune. Met de verhuizing was er voor deze groep geen plek meer. En het uitverkochte huis met voornamelijk seizoenkaarthouders betekende dat er ook geen ruimte was om bij elkaar te staan. Dit had een grote impact op de sfeer in het stadion.

Nieuw Noord is opgericht met als voornaamste doel het terug brengen van de fanatieke voetbalsfeer in het stadion. Het nieuwe noord. Nieuw Noord is opgericht omdat het een officiële vereniging is, met leden, bestuur, etc. Sinds 2001 zet Nieuw Noord zich in voor het realiseren van een staanvak achter de goal, aan het veld. Iets wat na tijdelijke vakken en een vak bovenin, sinds dit seizoen eindelijk is gelukt. Het Abe Lenstra stadion beschikt nu over een staanvak voor 1800 fanatieke supporters. Zie ook www.nieuwnoord.org voor meer informatie.

Wat kunnen wij als liefhebber van de supporterscultuur verwachten van het 15-jarig bestaan van Nieuw Noord?

Begin van het seizoen hebben we 1 kilometer stof aangeschaft. Een aanzienlijk deel hiervan zal op 10 december worden gebruikt. Hiernaast hebben we nog een verassing. Zover wij weten een primeur in NL. Hou de samenvatting goed in de gaten.

Mooiste moment mee gemaakt als groep?

Het mooiste wat Nieuw Noord heeft bereikt is het terug brengen van de sfeer in het Abe Lenstra stadion. Groter en belangrijker dan één moment.

Wat is een dieptepunt dat jullie meegemaakt hebben als groep?

Dieptepunt zijn vooral de jaren dat we nog niet over een vak konden beschikken tijdens de competitie. Niet het voetbal kunnen beleven op de manier die ons in het bloed zit.

Nieuw Noord was jarenlang te vinden bovenaan de tribune, sinds dit seizoen is de staantribune van jullie doorgetrokken naar beneden, heeft dit al positieve gevolgen gehad voor de sfeer?

Het doortrekken van het veld heeft een aantal grote positieve effecten. Eindelijk hebben we directe interactie met de ploeg. Iets wat punten oplevert voor onze club. Het volume voor de rest van het stadion enorm toegenomen. Het vak bovenin was niet goed hoorbaar door de dakconstructie. En met de uitbreiding van het staanvak is doorstroming gerealiseerd, waardoor jonge (nieuwe) supporters ook kunnen genieten van het staanvak. Een groot succes dus, iets wat we na de wedstrijd thuiswedstrijd tegen Zwolle hebben gevierd tot een uur na de wedstrijd.

Hoe kun je de rivaliteit met SC Cambuur en FC Groningen beschrijven?

De rivaliteit met cambuur is voornamelijk haat. De provincie en platteland tegen de stad. De rivaliteit met Groningen gemaakt. Vanuit Groningen uit gebrek aan een echte derby, vanuit ons is het wachten op de echte derby.

Heeft Nieuw Noord een vriendschap met een buitenlandse supporters groep? Zo ja, welke en hoe kan deze vriendschap omschreven worden?

Als groep zijn er geen vriendschappen in binnen en buitenland. Zal de taalbarrière wel zijn ;)

Wat vinden jullie de beste en/of meest inspirerende sfeergroep(en) van Nederland?

Voor de oprichting van Nieuw Noord was Vak P ons voorbeeld. Ze hebben ons zelfs geholpen met de statuten. Wat dat betreft is Vak P het meest inspirerend geweest voor ons.

Droomtegenstander, tegen welke club hopen jullie ooit dat SC Heerenveen nog tegen zal spelen?

Een van de grote clubs uit de Champions league. Maar vooral om later in het bejaardenhuis te kunnen opscheppen.

Wat is jullie mooiste tifo actie?

Dat is kiezen tussen je kinderen. We hebben wel wat favorieten, zie de foto’s. (Onderaan)

Een boodschap van Nieuw Noord voor de fanatieke supporters:

Cijfer jezelf als supporter en zeker als fanatieke supporters niet weg. De sponsoren en media zijn er omdat jij er als supporter bent. Zonder fans geen voetbal. Jaren terug hebben Nieuw Noord en Heerenveen supporters in het algemeen het voortouw genomen in het veranderen van onze club structuur. Sindsdien zitten we niet meer opgescheept met een aandeelhouder op afstand.  We zijn namelijk één van de aandeelhouders binnen het stichtingsbestuur van onze club. We beslissen niet mee over nieuwe spelers en trainer. Maar wel over de cultuur van onze club. We hebben een veto op overname, naamsverandering, verplaatsing, e.d. Veranderingen waar een aantal clubs in Nederland nu aan kapot gaan.