Interviews

Interview met Fr0nt76

We spraken met Fr0nt76, een groep fanatieke supporters van NAC. Ondanks dat de groep nog relatief nieuw is, zal het aan het fanatisme van de jongens niet liggen!

Fr0nt76, wanneer is de groep opgericht en hoe is de groep ontstaan? 
Dat is ergens half 2015 ontstaan, bij NAC zijn er erg veel kleine groepjes en we kenden elkaar vooral van uitwedstrijden. Om de sfeer ten goede te brengen leek het ons een goed idee om een paar van deze groepjes samen te voegen, gasten van Vak G en B-side. Dit is toen Fr0nt76 geworden. Inmiddels bestaan we uit een kleine 40 man en willen we op een rustig tempo blijven groeien. 


Mooiste moment meegemaakt als groep?
De promotie tegen NEC uiteraard, een geweldige wedstrijd waar we bij thuiskomst in Breda aan konden sluiten bij één groot volksfeest dat inmiddels los was gebarsten.
Maar ook de tripjes naar België, Eupen uit met een partybus of Beveren uit waar er plots werd besloten om de brandveiligheid van het stadion te testen. 

Wat is een dieptepunt dat jullie meegemaakt hebben als groep?
Daar zitten we op dit moment in. Na het akefietje met de politie na de wedstrijd tegen willem 2 hebben een tiental mensen van ons flinke stadionverboden gekregen, tot wel 8 jaar. We hopen dat juridische maatregelen nog meevallen, helemaal als je ziet hoe de politie zich buitensporig opstelt rondom dit alles.

Jullie zijn actief geweest in de Eerste Divisie, maar ook in de Eredivisie. Wat zijn de grootste verschillen op supportersgebied?
De reis heeft daar wel z’n charmes. Het gaat allemaal wat makkelijker, ook zijn de stadions lekker old-school. Wedstrijden zoals bijvoorbeeld Den Bosch of Go ahead zijn nou eenmaal leuker dan een bezoekje aan Ajax. Het grote nadeel aan de eerste divisie zijn de belofte teams, dat scheelt echt een stuk beleving.

De tekstdoeken hebben verder geen uitleg nodig
Pyro van Fr0nt in het bezoekersvak van FC Den Bosch

Waarom staat Fr0nt helemaal boven in de hoek, en bijvoorbeeld niet in het midden van de B-Side? 
Bij NAC is de sfeer gewoon goed, die hoefde niet gered te worden. We wilden het wel extra opzwepen, het geluid trekt mooi over het hele vak als je dit vanaf boven doet. Ook staat de B-side ramvol, helemaal in het midden. Als je met een fanatieke groep ernaast gaat staan kan je zelf het sta vak uitbreiden.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
We willen blijven groeien en op termijn grote sfeeracties wegzetten. We zijn nog geen grote naam in Nederland en voelen ons niet groter dan we zijn. Maar het streven is wel om niet meer uit de Nederlandse supporters scene weg te denken te zijn.

Voelen jullie weerstand van de overige NAC-aanhang, aangezien jullie een relatief nieuwe sfeergroep zijn? 
Nee, vanaf het begin werd dit prima geaccepteerd, een groot aandeel dragen de Breda Loco’s hierin. Zij hebben ons in veel gefaciliteerd en hier is een mooie wederzijdse samenwerking uit ontstaan. Ook bij andere groepen binnen NAC hebben we goed contact en kunnen we elkaar altijd helpen waar nodig.

Bij NAC zijn trommels een soort van verboden, wat is jullie mening als groep over trommels op de tribune?
Wat andere clubs hiermee doen moeten ze zelf weten, het past alleen echt niet bij NAC en zal hier ook nooit binnenkomen. 

Hebben jullie een vriendschap met een andere supportersgroep?
Over de grens hebben we Lokeren, deze vriendschap komt van de oudere gasten bij NAC. In Nederland is dit Sparta, gasten van Spangenaren komen geregeld hier kijken en wij ook bij hen.

Wat vinden jullie van de rivaliteit met Willem II en hoe zouden jullie deze het beste beschrijven? 
Zijn dat die gasten die zoveel bier drinken?

NAC doet het goed als het gaat om uitsupporters aantallen. Wat zijn de meest favoriete awaydays voor jullie en waarom?
Willem II uit natuurlijk, maar juist de awaydays waar we s’ochtends vertekken en dan ergens in een cafe in een vaag dorp eindigen zijn ook altijd mooi.

De meest recente was FC Emmen bijvoorbeeld. Toen gingen we wat drinken met de groep in Hoogeveen. Het dj-apparaat werd gekaapt en de vaste gasten van het café deden gezellig mee. Achteraf de barvrouw gedag kussen en weer door naar de wedstrijd. De heren met SV konden hier de wedstrijd blijven kijken. Stadionverbod of niet, awaydays worden bezocht.

In Haarlem onderweg naar een cafe, die dag stond de wedstrijd uit bij AZ op het programma (2017)

Meest inspirerende ultra/sfeer groep buitenland?
Wij zien Duitse supporters graag. Volle stadions met succesvolle clubs maar nog wel flinke pyro shows en een pure beleving. 

Wat vinden jullie de beste en/of meest inspirerende sfeergroep(en) van Nederland?
Iedere groep die actief is met sfeeracties en pyro shows kunnen wij respect voor opbrengen. Een goeie sfeer langs beide kanten hoort gewoon bij de wedstrijd. Die strijd over en weer wie het meeste geluid produceert voelt heerlijk.

Willem II uit