Interviews

Interview met Brigata Fanatico

FC Emmen zal komend seizoen voor het eerst in de historie in de Eredivisie uitkomen. Wij hebben een uitgebreid interview afgenomen met de fanatieke supporters van FC Emmen, om zo de supporters in de Eredivisie vast kennis te laten maken met wat hen te wachten staat na de zomerstop. Brigata Fanatico, bedankt voor de samenwerking!

Wanneer is Brigata Fanatico opgericht en hoe is de groep onstaan, wat is het verhaal achter Brigata Fanatico?

Onze groep is opgericht op 27 januari 2016. Op dat moment was er geen (sfeer)groep aanwezig op de tribunes aan de Meerdijk. De jongere en oudere garde zaten her en der over oost en zuid. Met 6 jongens kwamen we tot de conclusie dat het anders kon en moest. Sportief ging het al best goed met onze FC op dat moment, maar qua sfeer en vocale ondersteuning ver onder de maat. Ook hadden wij geen eigen home in het stadion. In de winterstop van dat seizoen zijn wij in gesprek gegaan met het bestuur van FC Emmen, onze plannen voorgelegd. Nieuwe groep met een  eigen plek. FC Emmen was het hier absoluut mee eens, maar we moesten het eerst wel laten zien. We kregen een paar wedstrijden een partytent in de hoek van het stadion, mochten onze eigen muziek draaien en kregen met korting kaarten van de FC. Ons groepsdoek werd gemaakt en dat werd het begin van BF’16.

Mooiste moment mee gemaakt als groep? 

Eagles uit, onze eerste partybus trip. Emmen, famous for not traveling, kwam gewoon met 2 partybussen aan in Deventer. Gekkenhuis.
Ook is de promotie natuurlijk iets wat wij nooit meer gaan vergeten. Wat een weken zeg.
Wat is een dieptepunt dat jullie meegemaakt hebben als groep? 
Wat het meeste indruk heeft gemaakt is het verlies van Vincent. Dagen in een roes geleefd. Een stille tocht voor hem gelopen, en bij zijn amateurclub (VV Bargeres) afscheid van hem genomen.
Wat verwachten jullie van de Eredivisie?
Wij hopen dat wij gewoon ons ding kunnen blijven doen. Partybussen, treinreizen en sfeeracties. Wij zijn geen moeilijke groep. Je gedraagt je naar hoe je ontvangen wordt. Zo staan wij er in. Wij hopen dat alle Eredivisieclubs dat zo ervaren. Combi’s naar Emmen toe zullen wij ook absoluut een farce vinden.
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? 
Ons vak gaat een stavak worden, dit zal natuurlijk een heel andere sfeer gaan worden dan dat we staan op die oude bende.
Ook willen we graag een stabiele vereniging worden. We schieten nu omhoog qua leden en hebben extra bestuursleden laden toetreden om alles in goede banen te leiden.
Wat gaan jullie het meeste missen uit de Eerste divisie? 
De feestbustripjes naar Volendam, Eindhoven… noem ze maar op. Van te voren een biertje doen in het cafe. Wij vermoeden dat dit in de Eredivisie onmogelijk gaat worden
Naar welke wedstrijden kijken jullie het meeste uit in de Eredivisie? 
De top 3 is natuurlijk voor ons compleet nieuw. We gaan als groep naar stadions waar we nog nooit geweest zijn. Ook de wedstrijden die nu af te reizen zijn zoals Heracles, Zwolle, Heerenveen en Groningen gaan vast heel tof worden vanwege de belangstelling.
Wat kunnen we verwachten van FC Emmen/Brigata Fanatico als het gaat om uitwedstrijden aankomend seizoen in de Eredivisie?
Wij hebben bij de club aangegeven dat wij iedere uitwedstrijd met 2 bussen vol met leden willen gaan rijden. Wij geven onze leden voorrang op de reizen, aangezien we natuurlijk nu ook een hele horde gloryhunters er bij hebben gekregen. We proberen bij de basis te blijven. Het gaat ons niet om de aantallen, maar dat we een mooie dag hebben met elkaar.
Hebben jullie een vriendschap met een andere supportersgroep?
Wij kunnen goed met de jongens van FC Eindhoven. Dit is geen hechte vriendschapsband, maar in de onderlinge wedstrijden was het knap gezellig. In Emmen en in Eindhoven. Zij staan er het zelfde in als wij. Helaas bestaan de Ultras Eindhovia niet meer, maar met die jongens hebben we nog steeds contact. We zullen zeker nog een potje in de Keuken Kampioenschappen (ofzo;)) meepakken. Maar dan in Eindhoven natuurlijk.
Wat vinden jullie de beste en/of meest inspirerende sfeergroep(en) van Nederland en waarom?
BT van De Graafschap is misschien wel de beste groep qua sfeeracties van NL.
Droomtegenstander, tegen welke club hopen jullie ooit dat Emmen nog tegen zal spelen?
Een keer de grens over zou alleen al schitterend zijn. We geven ook elk jaar bij de club aan dat we eens een oefenpot willen in het buitenland. Waarheen? Maakt ons niet zo veel uit.
Wat is jullie mooiste tifo actie waar jullie het meeste trots op zijn? 
Wij denken dat wij met onze ‘Our Dick is bigger’ een mooie ludieke actie hadden neergezet.