Interviews

Interview met Cabras Feliz

Wij spraken met de jongens van Cabras Feliz. Een groep Feyenoord supporters die begrijpen hoe de de supporterscultuur hoort te zijn. De fotoverslagen staan garant voor bier, vuurwerk en de mooiste Europese wedstrijden. Hun voorkeur gaat uit naar de minder bekende wedstrijden, waar een echte voetbalsfeer hangt, i.p.v. bijvoorbeeld een Barcelona – Real Madrid. En precies daarom houden wij van de fotoverslagen van Cabras Feliz!


Wie zijn Cabras Feliz en hoe is Cabras Feliz ontstaan?

De Cabras Feliz zijn een groep vrienden die fanatiek supporter zijn van Feyenoord en grote interesse hebben voor internationale voetbal- en fancultuur.

Cabras Feliz is in 2010 ontstaan toen we voor het eerst met onze vriendengroep naar een buitenlandse wedstrijd gingen. Hiervoor hadden we al jaren (de een wat langer dan de ander) een seizoenskaart en uitkaart bij Feyenoord. De eerste buitenlandse trip beviel zo goed dat er al snel meer tripjes volgden en we hier ook foto’s bij gingen maken. Dit vonden we best lollig om te doen en begonnen hiermee ook bij Feyenoord. Daarna volgde een website en werden we als supportersgroepje ook wat bekender in het binnen- en buitenland. Wat ontbrak was nog een passende naam voor wie wij zijn en wat wij deden. In een ordinaire zuipvakantie aan de Spaanse kust kwamen we op de huidige naam via een online vertaalprogramma. Door de loop van de jaren zijn er wat jongens afgevallen, maar in 2015 zijn er ook wat nieuwe bijgekomen. De wat jongere jongens brengen toch weer wat leven in de brouwerij.

Cabras Feliz is ‘famous for traveling’, hoeveel wedstrijden buiten Feyenoord hebben jullie als groep bezocht?

We zijn famous for traveling juist omdat we veel Feyenoord wedstrijden bezoeken, het valt niet mee om groundhoppen en wedstrijden van Feyenoord te combineren. Daarom denken we dat het aantal wedstrijden buiten Feyenoord om er ‘maar’ 100 zijn.

Wat is jullie top 3 aan bezochte wedstrijden in het buitenland en waarom?

  1. Grasshopper Club Zurich – FC Zurich; vooral de Sudcurve van de FC maakte er een spektakel van door 90 minuten te zingen. Een opblaasbare tifoactie en meerdere pyroshows maakten veel indruk op ons. Ze kregen wel 5-0 op hun lazer. Dat weer wel.
  2. Rapid Wien – Austria Salzburg; Een grote wedstrijd in het Oostenrijkse bekertoernooi voor Austria dat weer eens tegen een grote club speelde nadat de fans hun club opnieuw oprichtte. Veel pyro de gehele wedstrijd door van beide kanten.
  3. Eintracht Braunschweig – VfR Aalen; Niet een wedstrijd die je in dit rijtje verwacht, maar in het knusse stadion van Eintracht was erg sfeervol. We zaten vlak bij de ultras en kregen dus alles goed mee.

Rapid Wien – Austria Salzburg

Wat is DE wedstrijd die jullie nog op het verlanglijstje hebben staan?

Dat zijn natuurlijk de grote derbies in oost-Europa, helaas valt dit niet te combineren met Feyenoord. En dan gaat ons liefde voor Feyenoord toch voor.

Wat is het mooiste moment dat jullie als groep bij Feyenoord hebben meegemaakt?

Dat moment komt er hopelijk snel aan haha!

We maakten elk seizoen wel prachtige momenten mee, al ging het soms wat minder af en toe. Een wedstrijd die nog lang bleef hangen was natuurlijk de 4-2 op de aartsrivaal. Verder was het niet veel soeps de afgelopen jaren. Als groep maakten we de 10-0 mee in Eindhoven, als je dat hebt mee gemaakt snap je wat wij voelen als we straks op de Coolsingel staan.  

Wat is de mooiste awayday die jullie met Feyenoord hebben gehad?

Elke awayday is voor ons een feestje. Zeker de reizen met de partybus van FSV De Feijenoorder zijn prachtig. De beste moet wel Rome of Sevilla uit zijn geweest.

Hoe ziet volgens jullie de ideale awayday eruit?

De ideale awayday is een Europese. Zo maakten we dit seizoen nog een roadtrip door Oekraïne voor de wedstrijd Zorya Luhansk – Feyenoord. Dat zijn momenten die je altijd bij blijven. In het binnenland houden we van een reisje met de trein met de nodig pils aan boord. Zoals eerder vermeld zijn de partybussen ook geweldig. Vol uitvak en het thuispubliek overstemmen dat zien we graag.

Welke tegenstander hopen jullie ooit nog tegen te spelen?

Spurs, geen twijfel over mogelijk. St. Etienne staat ook wel hoog op dat lijstje.

Bij Feyenoord hebben jullie de typische Engelse sfeer. Wat vinden jullie van de ultra-cultuur/sfeer zoals je bijvoorbeeld in Duitsland ziet?

Dat horen we vaak mensen van buiten Feyenoord zeggen, maar wij vinden dat zelf niet. De Feyenoord-sfeer is niet in een hokje te plaatsen. Het is niet Engels of ‘Ultra’. Met alle sfeeracties en de vele fakkels en rookbommen zijn we nou niet bepaald Engels qua sfeer. Verder lijkt het zingen op de Engelse stijl, maar dat komt omdat we vele mooie nummers hebben en niet allemaal ‘jalala, hoempappa’

De fancultuur in Duitsland vinden wij zelf prachtig, maar dit past ook bij ze en niet bij Feyenoord. We kunnen dat prima scheiden.

Wat vinden jullie de meest inspirerende supportersgroep/club in het buitenland?

In het buitenland zijn er zoveel inspirerende supporters groepen dat we aan een flinke waslijst komen. We hebben sowieso een voorliefde voor supportersgroepen ergens ver weg in een derde of vierde divisie die elke week op de tribune alles geven. Zoals een Suptras van Hansa Rostock of  de ultras van Sportfreunde Siegen.

Wat vinden jullie de meest inspirerende supportersgroep/club in Nederland?

De Brigata Tifosi van De Graafschap. Hechte groep die door dik en dun achter hun club staan al gaat het vaak slecht.

Ook hebben we bewondering voor hoe de Groningen Fanatics hebben gehandeld na het ‘verliezen’ van hun groepsdoek. Als je in de (ongeschreven) regels van het ultra-bestaan geloofd, moet je ze ook zelf hanteren. Dat hebben zij gedaan.

De Graafschap – Go Ahead Eagles

Wat is jullie mening over het uitsupportersverbod bij Feyenoord – Ajax?

Totaal belachelijk. Uitfans horen bij het voetbal en zeker bij dit soort wedstrijden. Er worden ook elk jaar weer nieuwe smoesjes uit de hoge hoed getoverd om het verbod te blijven hanteren. We denken ook niet dat het ooit wel gaat mogen.

Wat vinden jullie van de plannen voor de nieuwe Kuip?

‘Nieuwe Kuip’ alleen daarvan gruwelen we al. De Kuip hoort bij Feyenoord. Er is nooit serieus gekeken naar het renoveren van De Kuip. Alleen omdat er incompetente mensen die geen reet met Feyenoord hebben geld willen verdienen. Het ene nieuwbouwplan na het andere sneuvelen al jaren. Verder komt het bestuur met allemaal cijfers aanzetten die niet onderbouwd kunnen worden. Een ding is zeker in een nieuw stadion zetten wij geen voet binnen.


Neem zeker ook eens een kijkje op de site van Cabras Feliz om de oude en toekomstige fotoverslagen te bekijken.

www.cabrasfeliz.com