Het onderstaande stuk is ingezonden, de inhoud is niet geschreven en bedacht door Voetbal Ultras. Schrijf jij ook regelmatig teksten en wil je daar een breder publiek mee bereiken? Neem dan contact op met info@voetbalultras.nl


Bij MVV is de support al op eredivisieniveau…nu de rest nog

Volgens velen – en dan niet in het minst volgens de eigen supporters –  is MVV een slapende reus. Een club die eigenlijk in de Eredivisie thuishoort. Het niveau dat hoort bij een stad met de grandeur van Maastricht. Op de keper beschouwd is dat natuurlijk ook zo. Maar toch slagen de Sterrendragers er al twee decennia lang in om vrijwel onzichtbaar mee te hobbelen in de Eerste Divisie.

De slapende reus MVV verkeert kennelijk al een jaar of twintig in een zwaar comateuze toestand. Daar waar de Maastrichtse stadsreus Gigantius zich tenminste nog eens om de vijf jaar aan de buitenwereld laat zien, vertoonde MVV sinds de eeuwwisseling eigenlijk maar twee keer een teken van leven.

In 2008 leek de club, met Robert Maaskant aan het roer, op weg naar de Eredivisie. In de nacompetitie bleven de Maastrichtenaren na een driedubbele schoppartij tegen RKC Waalwijk jammer genoeg met lege handen achter. De tweede keer was in 2017. In de dubbele play off-finale tegen buur Roda JC was MVV eigenlijk de betere ploeg, maar zoals vaker het geval is, gold ook toen de voetbalwet:  “Voetbal is een simpel spel: 22 mensen lopen 90 minuten achter een bal aan… en op het einde winnen de Duitsers”.

Dat MVV een potentiële eredivisionist is, blijkt in de praktijk dus eigenlijk helemaal nergens uit. Bij MVV is niks van eredivisieniveau, behalve dan als het gaat om support vanaf de zijlijn. Op de tribunes laten de Sjengen geregeld zien dat zij groter horen te zijn dan een clubje dat ergens in de middenmoot van de Eerste Divisie bivakkeert. De Ultras Mestreech zorgden tot voor kort tweewekelijks voor een kolkende Geusselt. Ook al was het spel op de grasmat vaak genoeg niet om aan te zien.

Je zou van het bestuur van een ingedutte club verwachten dat zulke fanatieke fans op handen worden gedragen. Zo niet bij MVV. Daar lag de directie voortdurend met zijn supporters in de clinch en de stadionverboden volgden elkaar in hoog tempo op. Een door de politie maandenlang ontketende heksenjacht kende met een heuse razzia in het supportershome een absoluut dieptepunt.

Het had effect op de ambiance in De Geusselt. Die verdween langzaamaan namelijk volledig. Maar op het moment dat de sfeer vanaf de tribune definitief leek te zijn ingekakt, rechtte de Angel-Side de rug. Deze week pakten zij uit met een viertal acties om de seizoenkaartenverkoop van MVV te stimuleren. Drie dagen achter elkaar werden op markante plekken in de stad spandoeken opgehangen. Bij het stadhuis op de Markt: “Red je huwelijk, koop een seizoenkaart van MVV”. Op het Vrijthof “MVV = Maastricht, Maastricht = MVV”. Bij Fort Sint Pieter: “Samen maken wij de Geusselt weer een onneembare vesting”. Om op vrijdagavond af te sluiten met een pyro-actie op de Hoge Brug onder het motto: “Door weer en wind, deze stad staat voor MVV in vuur en vlam”.  Acties van eredivisieniveau, die landelijk tot de verbeelding spraken en die terug deden denken aan de hoogtijdagen van de Ultras Mestreech.

Dat belooft dus wat voor het aankomende seizoen, zeker nu de verhoudingen tussen bestuur en harde kern weer wat genormaliseerd lijken te zijn. De club maakte een apart tribunedeel vrij voor de Angel-Side. Pal achter een van de doelen. Zoals het hoort eigenlijk, in het midden van de tribune en niet weggestopt ergens in een hoek. Het zal de sfeer alleen maar ten goede komen. Wie weet lukt het de supporters de club omhoog te stuwen, naar het podium waar men eigenlijk thuishoort.

Steun die hard nodig is, want de organisatie in Maastricht is nog altijd betaald voetbal onwaardig en vooral gestoeld op de inzet van vrijwilligers. Chronisch geldgebrek heeft gezorgd voor een minimale bezetting op de werkvloer. Onlangs werd dan wel weer een eerste stap in de goede richting gezet. Met het aanstellen van Eric Noor als vervanger van Paul Penders, werd er eindelijk gebroken met het jarenlang de dienst uitmakende Old Boys Netwerk en werd er voor het eerst sinds mensenheugenis een Algemeen Directeur van buiten de stadsmuren binnengehaald. Nog steeds moet er echter geroeid worden met de aanwezige riemen. Dus het blijft behelpen. Hopelijk zorgt de teruggekeerde passie van de Angel-Side er samen met de frisse wind op kantoor voor dat de ster van MVV eindelijk weer eens gaat stralen.