HELMOND – Na het voetbalduel FC Eindhoven – Helmond Sport zijn tientallen PSV-supporters richting Helmond gegaan. Daar wilden ze de confrontatie zoeken met Helmondse voetbalfans. Dit heeft de politie gezegd tijdens een overleg in Helmond.

Op deze bijeenkomst gaf de politie nadere uitleg over de gebeurtenissen op de avond van de wedstrijd, vrijdag 17 januari. Ook aanwezig: de Helmondse burgemeester Elly Blanksma, een veiligheidsman van de gemeente, een officier van justitie, de algemeen directeur en een bestuurslid van Helmond Sport en vertegenwoordigers van verschillende supportersgroepen van Helmond Sport.

Volgens de politie waren er al vóór de voetbalwedstrijd signalen dat fans van PSV en FC Eindhoven van plan waren Helmondse supporters te belagen. Daarom werd de politie-inzet bij het risicoduel vergroot. Nadat een Helmondse fan een agent had verwond met een stoeltje, is besloten om (te proberen) de dader na afloop aan te houden in Helmond. Daarom escorteerden de politie en ME de bussen met Helmondse supporters naar sportpark De Braak.

Verschillende slagwapens

Los hiervan werd volgens de politie na de wedstrijd duidelijk dat zo’n veertig PSV-supporters op weg waren naar Helmond. Ongeveer dertig van hen konden onderweg worden tegengehouden en teruggestuurd. De anderen bereikten wel sportpark De Braak. Zij zijn aangehouden aan de kant van Con Brio. Ze hadden gezichtsbedekkende kleding en verschillende soorten slagwapens bij zich.

De politie heeft veel kritiek gekregen op de wijze waarop zij op De Braak in Helmond te werk is gegaan. Er zou onder meer buitenproportioneel geweld zijn gebruikt. Er zijn inmiddels klachten ingediend en er loopt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. Om deze reden ging de politie woensdag niet in op vragen over het overleg van dinsdagavond.

Tekst door ed.nl

Comments are closed.