Brigata Tifosi – de fanatieke supporters van De Graafschap – hebben een vriendschap met de supporters van Palermo. De fans van beide clubs bezoeken elkaar regelmatig. Zo ook vorige week, toen een grote groep uit Doetinchem het vliegtuig nam richting Italië. Wat een foto’s!

Bericht van Brigata Tifosi

Het is precies 5 jaar geleden dat het blauw-wit van De Graafschap in aanraking komt met het Rosanero van Palermo. Wat begon met een buitenlandse stage in de achterstandswijken van de Siciliaanse hoofdstad, groeit in die jaren uit tot een hechte vriendschap. Een vriendschap waarin de onderlinge bezoeken elkaar in rap tempo opvolgen! Vaak is het kleine afvaardiging van één van de groepen, maar dit weekend is het weer eens tijd voor een massaal bezoekje. Na enig gepuzzel met vluchten en beide speelschema’s wordt er de mogelijkheid gevonden om 15 februari met uiteindelijk 32 man Brigata Tifosi af te reizen naar Palermo. In de afgelopen jaren maakte ook PGDU Duisburg kennis met onze Siciliaanse vrienden. Twee Duisburger jungs maken zich dan ook op voor het eerste reisje naar het Verre Zuiden!

Vrijdagmorgen kleurt de parkeerplaats van het Sturko-terrein zwart met BT’ers om vanuit daar te vertrekken naar Airport Weeze. Doordat er op vrijdag wordt gevlogen zijn we genoodzaakt om een tussenstop te maken op Airport Milaan-Bergamo. Het toeval wil dat Palermo vanavond als nummer twee van de Serie B tegen koploper Brescia speelt. Nu is dat opzich niet toevallig, maar wel dat Brescia op een steenworp afstand ligt van datzelfde Airport Milaan-Bergamo. Om die reden dus veel Bresciani in het vliegtuig op onze vervolgvlucht richting Palermo. Als we voet zetten op Palermitaanse bodem leidt dit dan ook direct tot een tussenkomen van de Italiaanse politie die ons op welke wijze dan ook al in de peiling hebben. De Bresciani worden vakkundig naar de uitgang gewerkt, waar ons in de ontvangsthal vervolgens een warm onthaal wacht van een peloton polizia. We worden naar de aankomsthal gedirigeerd waar we uiteindelijk een half uur later opgepikt kunnen worden door enkele jongens van CNI Palermo.

In de wijk Borgo Vecchio wacht ons niet veel later een fraai onthaal bij het honk van onze vrienden. Met evenveel fakkels als bier wordt onze aankomst gevierd en zetten we de in Weeze ingezette PMDS moeiteloos voort. Ondanks de taalbarrière die er voor velen is voelt het weer als thuiskomen. De beperktere middelen zijn voor de jongens van CNI geen enkele reden om in te boeken aan gastvrijheid. Ook dit weekend komen we weer niets te kort; ongekend en uniek! We zijn dan niet veel later aangekomen op het voorplein van Stadio Renzo Barbera. We groetten daar nog enkele vrienden van de voormalige groep ‘Vecchia Palermo’ en begeven ons kort daarna richting de kaartcontrole. Gezien de belangen van de wedstrijd zit het stadion vandaag voller dan normaal. De ‘Carabinieri’ zal hier ongetwijfeld op voorbereid zijn geweest, maar de doorgang bij de tourniquets gaat meer dan moeizaam. De uitgebreide id-controles die plaatsvinden zijn onderdeel van de repressie waar de ultras al jarenlang mee te maken hebben.

Net voor de aftrap zijn we compleet op het vak, waar het groepsdoek inmiddels al is bevestigd en een Doetinchemse vlag zich tussen de vele zwart-roze mengt. Palermo is vanaf het begin van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar weet dit gedurende de eerste helft niet uit te drukken in een doelpunt. De beginstand is dan ook de ruststand na 45 minuten voetbal: 0-0. Aan het begin van de tweede helft worden we andermaal welkom geheten op de Curva Nord Inferiore. Een tekstdoek met het welbekende; ‘Strijd binnen de lijnen, Samen alles geven!’, ontvouwt zich op de curva die onder leiding staat van de broer van oorspronkelijke capo ‘Pasquale’, wie noodgedwongen afwezig is door een 7-jarig stadionverbod. Palermo weet uiteindelijk in de 79e minuut de virtuele koppositie te pakken door een kopbal van invaller Nestorovski. Lang duurt de feestvreugde echter helaas niet. In de 93e minuut zeilt een vermoedelijke voorzet over doelman Brignoli heen. 1-1 en Brescia keert zodoende als koploper terug naar het Noorden. Ondanks het uiteindelijk teleurstellende resultaat wordt het gezellig laat die nacht!

De tweedaagse trip wordt die dag erop afgesloten bij het honk waar een barbecue is georganiseerd! In de ‘oude stad’ doen we ons tegoed aan de speklappen, worsten en naar vermoeden verse ingewanden van wat geiten, die het eerder die dag nog hebben moeten ontgelden. Giet er dan een biertje in, gooi er een bal tussen en het feest is compleet! Een paar boomstammen vormen uiteindelijk twee doelen en in een mix van voetbal en rugby weet Palermo de punten wederom niet in eigen huis te houden! Tot slot worden er mooie woorden gesproken die blijk geven van groots wederzijds respect. We nemen nog een aantal shirts in ontvangst, waar wij, na een inzameling, op onze beurt een een mooie donatie doen. Een donatie die gebruikt kan worden ten behoeve van advocaatkosten. Veel jongens van Palermo kampen met langdurige stadionverboden met de gevolgen van dien. Met het ene oog alweer gericht op Utrecht-thuis die volgende dag wordt er afscheid genomen met de belofte tot een snel weerzien.

Ragazzi, grazie per tutti e ci vediamo presto!

Fotoverslag

Als de foto’s niet werken, bekijk hier het fotoverslag op de site van BT. 

_DSC0002

Zaterdag 16 februari