Nederlandse supporters

FC Groningen zet vraagtekens bij regels van sc Heerenveen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Supporters van FC Groningen mogen aankomende zondag geen groot spandoek uitrollen in het uitvak bij sc Heerenveen. Tevens mogen ze geen megafoon mee naar binnen nemen. Vorig jaar is er een aantal incidenten bij de Derby van het Noorden geweest, waarbij zelfs vuurwerk vanuit het FC Groningen-vak naar het thuispubliek werd geschoten.

Dadergerichte aanpak
‘Vorig jaar hebben 24 supporters van FC Groningen een vervolgstraf gekregen na de ongeregeldheden’, volgens algemeen directeur Wouter Gudde. ‘We zijn voor een dadergerichte aanpak op het moment dat er ongeregeldheden zijn. Dat is vorig jaar ook gebeurd.’

Spandoek
De supporters van FC Groningen zouden bij de derby graag een sfeeractie willen organiseren door een groot spandoek uit te rollen.

‘Bij Heerenveen zijn ze bang dat er vuurwerk onder het spandoek wordt afgestoken en daarom mag het spandoek niet mee naar binnen. We moeten onszelf afvragen of al die extra regels de veiligheid ook daadwerkelijk bevorderen of wat we dingen gaan frustreren’, stelt Gudde.

Vol stadion
‘We hebben beiden moeite om het stadion vol te krijgen. Ik denk juist dat sfeeracties eraan kunnen bijdragen dat meer mensen naar het stadion gaan. Tevens mag er geen megafoon mee naar binnen worden genomen omdat ze bang zijn voor opruiende teksten van onze supporters’, vervolgt Gudde.

‘Als mensen zich niet gedragen dan zullen wij er alles aan doen om die mensen te identificeren, maar daar ga ik niet vanuit. Ik ben ervan overtuigd dat sfeer en veiligheid prima hand in hand kunnen gaan, maar het wordt ons nu niet makkelijk gemaakt.’

Auto- of buscombi
Gudde hoopt dat als alles dit jaar goed verloopt, er volgend jaar weer soepelere regels gelden voor de supporters van FC Groningen. Fans die de wedstrijd in Friesland bezoeken worden dit jaar ook verplicht om met een auto- of buscombi naar Heerenveen af te reizen. De wedstrijd begint aankomende zondag om 12.15 uur.

Sc Heerenveen wil niet op het verhaal reageren.

Tekst: RTV Noord

Comments are closed.