Europese (uit)wedstrijden zijn een van de mooiste wedstrijden voor voetbalsupporters. Waar de Europa League misschien nog wel interessanter is dan de Champions League. Feyenoord zal wedstrijden gaan spelen tegen FC Porto, Glasgow Rangers en BSC Young Boys. Wat zeker voor een aantal leuke wedstrijden gaat zorgen! Daarom gaan we hier de tegenstanders van Feyenoord even beter bekijken. Op supportersgebied uiteraard.

FC Porto

FC Porto is een Portugese sportvereniging opgericht op 28 september 1893. FC Porto speelt haar wedstrijden in het Estádio do Dragão, dat plaats biedt aan ruim 50.000 supporters. Volgens de reglementen van de UEFA moet de club daarom minimaal 2.500 kaarten beschikbaar stellen aan de Feyenoord-fans. De sportvereniging is meer dan alleen een voetbalclub, men doet ook aan basketbal, handbal, rolhockey, biljarten, boksen, strandvoetbal, superleague formula, volleybal, wielrennen en zwemmen.

Super Dragões
De grootste supportersgroep van FC Porto zijn de Super Dragões (Super Draken). Opgericht in 1986 is het ook de eerste officiële supportersgroep. Zoals veel (buitenlandse) groepen zijn de Super Dragões verdeeld in veel kleinere groepen. De fanatieke groep telt zo’n 5000 leden, verdeeld in zeven verschillende kleinere groepen en deze staan allemaal op de Curva Sul (Zuid tribune). In Portugal staat de groep bekend als een ‘moderne’ ultra-groep, iets dat niet als positief beschouwd wordt.

Een uitvak van FC Porto met een duidelijk zichtbaar groepsdoek van de Super Dragões

Casuals Porto
Een van de zeven groepen, Casuals Porto, opgericht in 2007, staat wél bekend om de ‘old school mentaliteit’. Sinds 2011 beginnen ze steeds groter te worden binnen Super Dragões en krijgen ze naam in de Portugese ultra scene. Tegenwoordig worden ze beschouwd als de beruchtste groep binnen Super Dragões / FC Porto. Geïnspireerd door de Britse firms en Italiaanse ultras hebben ze de echte voetbalcultuur, met goede vocale steun en pyro, teruggebracht op de Zuid Tribune van FC Porto. Daarnaast staan ze bekend om voor veel onrust te zorgen door heel Portugal en tijdens Europese uitwedstrijden.

Colectivo Ultras 95
Een andere bekende ultra-groep van FC Porto die niet behoort tot de Super Dragões  zijn de Colectivo Ultras 95 (voorheen: Colectivo Curva Norte). Zoals de naam zegt: opgericht in 1995. De groep is ontstaan door drie vrienden die niet tevreden waren met de denkwijze binnen de Super Dragões. Als ‘tegen woord’  besloten zij een eigen groep te starten. De Colectivo Ultras stonden in het oude Antas Stadion op de Curve Norte (Noord Tribune) in de bovenhoek van het stadion. In het nieuwe stadion staat de groep tegenwoordig ook op de noord-tribune in de bovenhoek van het stadion tegenover de Super Dragões .

De groep heeft ook op de zuid-tribune gestaan, maar dat ging niet precies naar behoren. In de loop van tijd is de naamsbekendheid van de groep steeds meer gegroeid en krijgt het steeds meer leden. De Colectivo Ultras 95 zijn ook vaak aanwezig bij andere sporten van FC Porto zoals hockey, basketbal en handbal. De groep is qua grootte niet te vergelijken met de Super Dragões, maar hebben zeker bewezen een goede ultra-groep te zijn. De twee groepen hebben een goede band en staan in het uitvak vaak naast elkaar, beide groepsdoeken zijn dan ook regelmatig te zien in het uitvak.

Het onderstaande filmpje is gefilmd vanuit het vak van de Colectivo Ultras 95. Aan de overkant is de andere ultra-groep te zien van FC Porto, de Super Dragões.

Rangers F.C.

Rangers Football Club is opgericht in februari 1872. De Schotse club uit Glasgow is dus al 147 jaar oud! De thuiswedstrijden van Rangers worden gespeeld in het Ibrox Stadium. Het stadion heeft een capaciteit van 50.817. Volgens de reglementen van de UEFA moet de club daarom minimaal, net als FC Porto, 2.500 kaarten beschikbaar stellen aan de Feyenoord-fans. Rangers heeft meer prijzen gewonnen dan elke andere club ter wereld. De ploeg won 54 keer het landskampioenschap, 33 keer de beker en 27 keer de League cup.

Union Bears
In Engeland komen ultra-groepen minder vaak voor. In Schotland is dit gelukkig anders, daar zien we meerdere ultra-groepen. Een van de bekendste ultra-groepen uit Schotland zijn de Union Bears. De Union Bears zijn opgericht in 2007 en bestaan dus al 12 jaar. De groep is in de zomer van 2007 opgericht om de sfeer en kleur in Ibrox terug te brengen. De Union Bears stonden eerst op de Copland Stand. De groep kende veel problemen daar en zijn uiteindelijk terecht gekomen op de Broomloan Stand. Vlak naast de Union Bears staat een andere groep, genaamd The Blue Order. De Union Bears en de Blue Order kunnen het goed vinden met elkaar, maar hebben beide een aparte manier van supporten. De Union Bears is meer een ultra-groep, en de Blue Order een typische Britse groep.

Supporters van Glasgow Rangers, inclusief trommel op het vak.
Naast de trommel is er ook een ‘capo’ die de supporters opzweept.

^ De Union Bears op Ibrox

Inter City Firm
De hooligan-groep van Rangers is gelijknamig aan de de populaire harde kern van West Ham United, namelijk Inter City Firm. Het doel van de groep is om Rangers buiten het veld te verdedigen en de stad Glasgow te beschermen. Uiteraard is de groep ook aanwezig tijdens uitwedstrijden van Rangers in én buiten Schotland. De ICF was vroeger actiever dan vandaag de dag, maar is zeker nog niet afgeschreven. Als het ‘moet’ zal deze groep er namelijk zeker staan.

Inter City Firm

BSC Young Boys

Young Boys is wellicht de minst grote club waar Feyenoord tegen mag spelen. Maar de Zwitserse club uit Bern is wel een van de succesvolste clubs in eigen land. Zwitserland is geen land dat bekend staat om haar extreem fanatieke supporters. Echter valt er met clubs als FC Basel en Young Boys genoeg leuks te beleven op de tribunes. De supporters van Young Boys staan namelijk bekend als trouw, fanatiek en zelfs gewelddadig.

Young Boys hooligans zorgen voor problemen tijdens een uitwedstrijd in Thun.
Young Boys hooligans zorgen voor problemen tijdens een uitwedstrijd in Thun.
Young Boys hooligans zorgen voor problemen tijdens een uitwedstrijd in Thun.
Hooligans van Young Boys zorgen voor problemen in
Young Boys hooligans zorgen voor problemen tijdens een uitwedstrijd in Thun.

 

Young Boys speelt haar wedstrijden in het Stade de Suisse, waar 32.000 supporters plaats kunnen nemen. De fanatieke supporters staan op de oost tribune van het stadion, op ‘Section D’, dat plaats biedt aan 3.170 supporters. De fanatieke supporters supporten hun team op ‘Duitse wijze’. Inclusief trommels en capo.

Haags kwartiertje
In Nederland kent iedereen ‘het Haags kwartiertje’ van de ADO-supporters. Dit fenomeen is niet alleen in Nederland te bewonderen, maar ook bij Young Boys. De fans ‘vieren’ het laatste kwartier van de wedstrijd door massaal achter hun team te gaan staan.

Young Boys neemt regelmatig veel uitsupporters mee, in eigen land én heel Europa. Zoals op de onderstaande beelden, waar ze voor een geweldige sfeer zorgen in Manchester.

Comments are closed.