Nederlandse supporters

“Een mars van FC Groningen-supporters in Heerenveen is ‘te imposant’, en dus komt er een verbod”

Supporters van voetbalclub FC Groningen mogen in april geen ‘corteo’ lopen in Heerenveen. Bewoners zien zo’n mars van fanatieke fans niet zitten.

In het uitvak van het Abe Lenstra-stadion kunnen zo’n 1250 supporters. Dit vak zit niet altijd vol, maar wel als Ajax, Feyenoord, PSV of FC Groningen op bezoek komen. Dan is ook parkeerterrein P8 bij het buurtje Het Meer nodig, om de auto’s van de uit-fans te herbergen.

Het meest fanatieke deel van de Groningen-fans, ongeveer 300 van de 1250 supporters, liep vorig voetbalseizoen in een corteo (Italiaans voor stoet) van P8 – aan de Oostkant van de A32 – naar het Heerenveen-stadion. De optocht was nogal imposant, vonden veel bewoners van Het Meer.

De felheid van de fans – en hun vuurwerk en gezang – schoot veel omwonenden in het verkeerde keelgat. Ook was er wat onenigheid tussen bewoners en meegereisde stewards van FC Groningen.

‘Buurt in bescherming nemen’

Zondagmiddag 14 april om half drie staat Heerenveen-Groningen weer op het programma. Zonder corteo, zo blijkt uit een brief met recent gemaakte afspraken. ,,Wij willen de buurt in bescherming nemen’’, zegt Geralien Knopert van SC Heerenveen. Enige tijd geleden sprak zij samen met Heerenveen-directeur Luuc Eisenga met Groningen-baas Hans Nijland. ,,Groningen weet ervan.’’

De stoet van fanatieke Groningen-supporters, vorig jaar, was waarschijnlijk een reactie op de diefstal van het enorme groen-witte spandoek van de Groningen Fanatics, een jaar eerder. Heerenveen-fans zaten hier achter. De diefstal was een blamage voor de Groningers en dus moest er een jaar later een daad worden gesteld: een corteo.

Geen corteo, alleen lopen

,,Het verbod voor de wedstrijd in april is bekend bij de Groningers’’, zegt Knopert. ,,Als het nu uit de hand loopt, is dit de laatste keer dat hun supporters via P8 naar het stadion mogen. Dan betekent dat het einde van het vrije regime, zoals dat heet. Dat heeft de burgemeester van Heerenveen ook aangegeven.’’ Daarnaast worden er meer stewards ingezet en is er politie in burger.

Bij P8 wordt vaak ook een klein horecaplein ingericht. De Groningen-aanhang kan hier een biertje drinken en een hamburger eten. Ook daar komt dan een einde aan.

Met zo’n tijdelijk horecapleintje wil de gemeente de fans uit het centrum houden. Er is toezicht, onder meer van de gemeente.

Verplichte buscombi?

De Heerenveense burgemeester Tjeerd van der Zwan laat net als Geralien Knopert weten dat de supporters van FC Groningen op de hoogte zijn. Mocht het in april toch de spuigaten uitlopen, dan zijn de Groningers in de toekomst niet meer welkom met hun eigen auto.

Dan komt er een verplichte buscombi, zoals dat heet. En daar zijn supporters geen fan van.

Tekst door Leeuwarder Courant