ED: FOX heeft gedreigd uitbetaling van tv-gelden stop te zetten

Het overleg tussen de Nederlandse clubs over de afwikkeling van het huidige seizoen heeft een nieuwe dimensie gekregen. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft FOX Sports- rechtenhouder van de Eredivisie gedreigd om het laatste gedeelte van de tv-gelden niet uit te betalen.

De betaalzender maakt zijn bijdrage naar de Eredivisie-clubs per kwartaal over. Of dat ook met het laatste kwartaalbedrag gaat gebeuren – nu er niet gevoetbald kan worden – is niet duidelijk. De Telegraaf meldde dat dit wel het geval was, maar Frank Rutten liet namens de rechtenhouder weten dat deze berichtgeving ‘niet officieel vanuit FOX gecommuniceerd’ werd.

Het ED meldt nu zelfs dat FOX tijdens het overleg met de KNVB en de clubs gedreigd heeft om de resterende tv-gelden niet over te maken. Dit zou sommige Eredivisie-clubs in een lastige positie dwingen: aangezien zij grotendeels afhankelijk zijn van de tv-inkomsten, worden ze mogelijk gedwongen om mee te gaan in de wens van de KNVB om het seizoen af te maken in de zomermaanden.

Of FOX juridisch gezien in de positie is om de tv-gelden niet uit te betalen, is nog onduidelijk. De Eredivisie-clubs die de competitie voortijdig willen beëindigen, lijken in ieder geval in hun recht te staan: formeel loopt het seizoen tot 24 mei, maar het kabinet heeft alle massa-evenementen tot 1 juni verboden.

Donderdag werd duidelijk dat de clubs verdeeld zijn over de afwikkeling van het seizoen. Ajax, AZ en PSV verklaarden dat ze per direct willen stoppen en kregen volgens De Telegraaf bijval van PEC Zwolle, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk. Feyenoord bracht juist een statement naar buiten waarin het verklaarde voorlopig de lijn van de KNVB te volgen. De clubs gaan dinsdag verder overleggen over het verloop van de competitie.

UEFA

De UEFA is nog altijd van plan om de nationale competities met vertraging uit te laten spelen, heeft de Europese voetbalbond in een brief aan zijn leden laten weten. Wanneer nationale bonden zich daar niet aan houden, zou dat consequenties kunnen hebben voor het aantal Champions League- en Europa League-tickets.

De brief is opgesteld nadat was besloten de Belgische Jupiler Pro League permanent stop te zetten. ‘Wij vertrouwen erop dat er in de komende maanden weer gevoetbald kan worden, volgens de richtlijnen die door de autoriteiten zijn opgelegd. Het is op dit moment voorbarig en niet juist om nationale competities stil te leggen’, wordt de UEFA geciteerd door persbureau AP, dat de correspondentie heeft ingezien.

De UEFA wil namelijk nog steeds dat de nationale competities én de Champions League en de Europa League ‘gewoon’ afgemaakt worden. ‘Hopelijk kunnen we medio mei de plannen voor de hervatting van het seizoen uitrollen.’ Wanneer UEFA-leden besluiten om de eigen competitie niet af te maken, kan dit verregaande gevolgen voor het aantal Europese plekken hebben. ‘Aangezien deelname aan een UEFA-competitie wordt bepaald door de sportieve resultaten in een volledig gespeelde landelijke competitie, zou een voortijdige beëindiging hiervan leiden tot grote twijfels over het voldoen aan deze voorwaarde”, waarschuwt men.

Door de boodschap van de UEFA zal het overleg tussen de Eredivisie-clubs er vermoedelijk nóg complexer op worden. Ajax, AZ en PSV willen het seizoen nu al beëindigen, terwijl Feyenoord terughoudender is. De clubs en de KNVB gaan dinsdag verder in overleg.

Tekst: VoetbalPrimeur

1 comment