Degradatie naar vierde niveau dreigt voor Standard Luik

Standard Luik heeft woensdag slecht nieuws gekregen van de Belgische voetbalbond. De club kreeg geen licentie voor zowel het prof- als het amateurvoetbal toegewezen en dreigt daardoor volgend seizoen op het vierde niveau te moeten instromen met een puntenstraf. Standard gaat tegen de beslissing in beroep bij het Belgische Arbitragehof voor Sport (BAS).

Het Gazet van Antwerpen bericht dat Standard geen licentie krijgt toegewezen omdat de club geen betalingsbewijs voor tekenpremies van de maand februari kon overleggen. Dat gaat om een bedrag van meer dan een miljoen euro. Volgens La Derniere Heure heeft financiering van de uitbouw van het stadion van Standard te maken met het niet krijgen van een licentie.

Standard is het absoluut niet eens met de lezing van de licentiecommissie. ‘Het verkoopscompromis van het stadion, getekend op 31 maart, werd door de licentiecommissie geïnterpreteerd als een simpel project terwijl het meegedeelde document de handtekeningen van kopers en verkopers bevatte en dit onherroepelijk werd vastgelegd voor alle partijen. De club komt volledig in opstand tegen deze slechte interpretatie: het gaat wel degelijk over een verkoopscompromis van het stadion in de vereiste vorm. Onze club betwist dan ook hevig deze oneerlijke beslissing en zal zijn belangen verdedigen voor het BAS.’

Standard is niet de enige club die in de problemen zit. KV Oostende en Moeskroen kregen eveneens geen licentie, net als Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel die op het tweede niveau actief zijn. Lokeren, waar al langer financiële problemen zijn, komt net als Standard op het vierde niveau terecht. Stijn Vreven en Guus Hupperts zijn daar werkzaam.

Clubs die geen licentie krijgen, kunnen beroep aantekenen bij het BAS, zoals Standard ook doet. De zaak wordt dan op 10 mei behandeld. Het Arbitragehof draaide in het verleden al vaker beslissingen van de licentiecommissie terug. Lokeren was ook al naar het BAS gestapt.

Tekst: VI