Nederlandse supporters

De Telegraaf: ’Bloedige steekpartij om zichtbare Feyenoord-tatoeage’

Let op! Onderstaande tekst is niet door ons geschreven, maar door De Telegraaf


De steekpartij in de Zeewegbar in IJmuiden, donderdagmiddag rond de voetbalwedstrijd tussen Telstar en De Graafschap, zou volgens getuigen het gevolg zijn van een ruzie tussen een Feyenoord-fan en enkele Ajax-supporters die op het duel in de play-offs waren afgekomen.

Even was er vrees dat er na 1997 een tweede ’voetbalmoord’ had plaatsgevonden in de regio IJmond. Op een paar kilometer afstand van de Zeewegbar – het thuishonk van de fanatieke aanhang van Telstar – werd 21 jaar geleden Amsterdammer Carlo Picornie gedood na een vooraf afgesproken vechtpartij op een weiland nabij de A9 tussen de harde kern van Ajax en Feyenoord.

Zo dramatisch liep het ditmaal niet af, al was dat volgens omstanders vooral een kwestie van geluk. „Die gozer bloedde enorm, het spoot als een kraantje uit zijn nek”, zegt een bezoeker van de Zeewegbar die het zag gebeuren. Het zou om een fan van Feyenoord gaan. „Hij had een behoorlijke snee in zijn nek. Als ze hem ietsje meer links of rechts hadden gestoken, had het zomaar fataal kunnen zijn.”

De dader zou uit Doetinchem komen, en mogelijk een landelijk stadionverbod aan zijn broek hebben, waardoor hij sowieso de wedstrijd – die door Telstar met 3-2 werd gewonnen – niet in het stadion mocht bekijken.

Er zou een soort knokploeg uit Doetinchem naar Noord-Holland zijn afgereisd. „Het verhaal gaat dat minimaal eentje deel uitmaakt van een groep extreem agressieve supporters van De Graafschap, die ook aan bosgevechten doen”, wist een ander.

De Feyenoord-fan gaf volgens ooggetuigen zelf aanleiding tot het gevecht. Hij zou zijn shirt zou hebben uitgetrokken waardoor er een grote tatoeage van zijn favoriete club zichtbaar was.

„Tegen hem werd meteen gezegd dat hij zijn shirt moest aandoen, maar dat deed hij niet. Hij bleef maar provoceren”, zei een supporter van de IJmuidense club Telstar, die kort daarna de bierflesjes in het rond zag vliegen.

Enkele andere bezoekers zouden hebben geprobeerd de situatie te sussen, maar dat was dus tevergeefs.

Een aanwezige supporter van de club uit Doetinchem zegt dat de situatie uit de hand kon lopen omdat er nauwelijks veiligheidsmaatregelen waren getroffen rond het belangrijke duel, waarbij de winnaar over twee wedstrijden in de finale van de play-offs staat en kan promoveren naar de Eredivisie. Zondagmiddag staat de return op het programma, in de Achterhoek.

Goede band tussen de clubs

Dat het duel bepaald niet als risicowedstrijd werd beschouwd is overigens wel begrijpelijk. Fans van Telstar en De Graafschap hebben een uitstekende band met elkaar. Dat komt voort uit een indrukwekkend eerbetoon dat de Spinnekop – de harde kern van de club uit Gelderland – in 2005 hield tijdens een onderling competitieduel nadat Telstar-voetballer Luciano van den Berg kort daarvoor bij een auto-ongeluk was overleden. Op de dag van het duel was de begrafenis van de Telstar-verdediger.

„De politie heeft dit onderschat”, liet hij weten. „Supportersgroepen kunnen nog zo goed met elkaar bevriend zijn, het kan zomaar uit de hand lopen als er iets gebeurt. Want dan staat iedereen toch ineens voor zijn eigen club. En dan kan ineens iedereen met elkaar vechten.”

Geschreven door van De Telegraaf