DOETINCHEM – De degradatie naar de eerste divisie zorgt voor een enorme kater bij De Graafschap. Maar het leed wordt mogelijk nog erger.

De Doetinchemse club hangt een forse straf boven het hoofd vanwege de sfeeractie, voorafgaand aan het finaleduel met Sparta (0-2 nederlaag).

Supporters van De Graafschap zorgden voor een spectaculaire opkomst op De Vijverberg. Naast een immens spandoek – met de tekst ‘t is alsof ik blauw-wit bloed heb, ik zonder ow niet leaven kan’ – en honderden wapperende vlaggen werden er tientallen Bengaalse fakkels ontstoken. De schitterende sfeeractie, die niet vanuit de Doetinchemse club was gecoördineerd, kon op sociale media op veel lof en waardering rekenen.

Maar het afsteken van vuurwerk op de tribunes is in strijd met de regels van de KNVB. De voetbalbond wil illegaal vuurwerk verbannen uit voetbalstadions. De Graafschap heeft de afgelopen jaren al twee keer een forse geldboete ontvangen voor het overtreden van de voorschriften. De Superboeren hebben bovendien nog een voorwaardelijke straf voor het spelen van een thuiswedstrijd zonder publiek openstaan.

Vrees

De Graafschap moet nu vrezen voor een nieuwe geldboete. Ook dreigt de voorwaardelijke sanctie te worden omgezet in een onvoorwaardelijke straf. ,,Wij verwachten wel een schrijven of telefoontje vanuit de KNVB”, zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.

De preses zegt de actie van de fans af te keuren. ,,Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het zag er prachtig uit. Het was een ondersteunende actie aan de ploeg. Maar het mag niet. Als club hebben wij op voorhand ook nadrukkelijk aangegeven dat het verboden was om vuurwerk af te steken.”

Bekerfinales

Ostendorp hoopt vanwege de genomen maatregelen op coulance van de voetbalbond. Hij wijst daarbij naar vuurwerkincidenten rond de laatste twee bekerfinales. ,,Die wedstrijden worden door de KNVB georganiseerd en zij hebben het ook niet kunnen voorkomen. Dat is ook bijna niet te doen.”

 

Comments are closed.