Overig

De casual cultuur: “Hooligans die vechten in designerkleding”

Het onderstaande stuk komt uit 2013, en is dus al ‘verouderd’.


Hooligans vechten uit naam van hun club en stad en komen regelmatig negatief in het nieuws in verband met rellen in groepsverband rondom voetbalwedstrijden. Maar hoe ziet zo’n hooligan er eigenlijk uit? Een vraag waar veel mensen niet direct een antwoord op zullen hebben. Een kale kop, vol met tatoeages en een flink postuur, dat zijn misschien de eerste kenmerken waar je aan zou kunnen denken. Maar wat dragen deze gasten voor kleding?

Het beeld van hooligans wordt voor het gros van de mensen bepaald door berichten in de media. In die gevallen draait het vooral om de daden en gebeurtenissen en wordt de kleding van deze groep uiteraard een bijzaak, maar net als bij veel andere subculturen is er binnen het hooliganisme ook een bepaalde ‘dresscode’. Kledingstukken van dure ‘casual’ merken bepalen het gewaad waarin een hedendaagse hooligan ten strijde trekt. Merken als bijvoorbeeld: Stone Island, CP Company en Burbury zijn erg populair en deze merken staan bekend als zeer prijzig en exclusief.

Vroeger waren hooligans herkenbaar aan spijkerbroeken, capuchontruien en bomberjacks, dat is een beeld wat voor veel mensen eerder omschreven zal worden als kledij voor een hooligan, vergeleken met de kleding in de bovenstaande alinea. De trend van het dragen van casual kleding of hooligan kleding is over komen waaien uit Engeland, waar deze trend al eerder zichtbaar was. Supporters van clubs als Liverpool, Millwall FC en West Ham United reisden hun club achterna in Europa en kwamen terug in Engeland met dure designerkleding, al dan niet gestolen tijdens ongeregeldheden. Deze kleding verruilden ze voor hun clubkleuren en zo waren ze minder opvallend herkenbaar voor de lokale autoriteiten. Deze trend is naar Nederland overgewaaid en zodoende loopt de Nederlandse hooligan nu ook in dure designerkleding rond.

Het dragen van designerkleding door hooligans van Nederlandse voetbalclubs is een microtrend, want het speelt zich af op productniveau, ondanks dat deze trend al enkele jaren zijn intrede heeft gemaakt. De mesotrend die hier aan vast zit, is de behoefte om uniek te zijn. Je zou het aan de andere kant ook kunnen zien als een manier om bij een bepaalde groep te horen en ook als zodanig herkenbaar te zijn. Uitgaande van het eerste, is het onder hooligans zelf veel belangrijker geworden om er goed bij te lopen. Men draagt dan wel dezelfde merken, maar daarbinnen probeert men zich wel te onderscheiden door verschillende jassen, polo’s en sneakers te dragen. De megatrend die te maken heeft met het op die manier van elkaar willen onderscheiden, heeft te maken met de individualisering. Ondanks dat men graag als een groep gezien wil worden en daar ook bij wil horen, wil men anderzijds ook als individu binnen die groep gezien worden en wil men zich als zodanig, doormiddel van kleding, onderscheiden.

Het is een trend die al een tijdje van zich doet spreken, maar ondanks dat denk ik dat deze trend nog wel even aan zal houden. Veel andere supporters gaan ook mee in deze trend en dat zorgt ervoor dat ‘de echte’ hooligans zich minder verbonden zullen gaan voelen met de merken die op dit moment populair zijn. Ook als groep is er de drang om zich te onderscheiden van de ‘normale’ supporters. Ik verwacht zelf dat bepaalde merken als Burbury, wat nu al veel minder populair is als een paar jaar geleden, maar ook Stone Island, vervangen zullen worden door andere merken in de toekomst. Ook deze trend is zich al langzaam aan het ontwikkelen. Ik verwacht nog wel dat de dure merkkleding de komende jaren nog de klok zal slaan op het gebied van kledij in de hooliganwereld.

Kleding speelt in diverse subculturen een belangrijke rol, zo is dit bijvoorbeeld ook met punkers, gabbers en skaters. Nu is het hooliganisme ook verbonden met een bepaalde lifestyle, waarin kleding een manier is om jezelf als zodanig te laten zien en te uiten. In hoeverre is de informatie in dit artikel nieuw voor je? En hoe probeer jij jezelf te uiten en onderscheiden door middel van kleding?

Vond je dit interessant? Dan is Wat zijn football casuals? + bekende merken wellicht ook wat voor jou!


Door: Luuk Simonse