Nederlandse supporters

Burgemeester: FC Groningen-fans nooit meer met eigen vervoer naar SC Heerenveen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Onderstaande tekst is geschreven door: Dagblad van het Noorden

Aanhangers van FC Groningen hebben hun recht verspeeld om met eigen vervoer naar het duel met SC Heerenveen af te reizen.

Dit stelt burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen. ,,Dan wordt het voortaan een buscombi of zo. Maar zo wil ik het niet meer”, zegt Van der Zwan.

‘Heldere afspraken’

Aan de vooravond van de noordelijke derby van zondag zijn er volgens de burgemeester nog heldere afspraken gemaakt tussen de gemeente Heerenveen en FC Groningen en zijn fans.

De 1200 Groningen-supporters mochten de laatste jaren parkeren op P8, waarna ze lopend naar het Abe Lenstra Station gingen. ,,De afspraak is dat dit ordentelijk moet verlopen en dus niet in grote groepen tegelijk”, zegt Van der Zwan.

Groep raddraaiers

,,Maar we hebben moeten constateren dat er een groep raddraaiers was die de boel heeft opgehouden, waardoor er toch een opstopping ontstond. Er werd daarna vuurwerk afgestoken en geschreeuwd. Heel intimiderend voor de omwonenden en een zware schending van de afspraken.”

Bij de editie van vorig jaar ervoeren bewoners van Het Meer, op de route tussen het parkeerterrein van het stadion, ook al overlast van de Groningen-fans.

Het ,,arrangement” zoals Van der Zwan het parkeren voor uitfans op P8 noemt, geldt ook voor supporters van Ajax, PSV en Feyenoord. Dit zijn de andere clubs die het 1200 stoeltjes tellende uitvak kunnen vullen. ,,Met die clubs gaat het altijd goed. Vorig jaar ging het met Groningen ook mis. Nu zijn er consequenties.”

Chaos

Tussen de Groningen-fans die zondag naar het stadion liepen zaten volgens de burgemeester ook aanhangers zonder kaartje. ,,Deze groep probeerde naar binnen te komen door een opstopping te creëeren bij de toegangspoortjes naar het stadion, om zo in de chaos alsnog naar binnen te kunnen. Dit is adequaat opgelost door stewards van SC Heerenveen.”

Door het oponthoud hebben veel supporters van de uitclub de eerste 30 minuten van de wedstrijd gemist.

Evaluatie

Er komt wat de gemeente betreft nog een evaluatie van de incidenten rond SC Heerenveen – FC Groningen (1-1) en de logistiek met fans van de uitclub. Hierbij zullen dan vertegenwoordigers van de beide clubs aanschuiven. Van der Zwan wil ook de KNVB er bij.

Comments are closed.