Nederlandse supporters

BIZAR: Politie in Amsterdam spoot met waterkanon op gewond kind en op ouder stel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een Ajax-supporters die aanwezig was tijdens het belachelijke optreden van de politie in Amsterdam heeft ons het volgende verslag inclusief videos ingestuurd. Dank hiervoor.

18:36: Wij lopen vanuit het Supportershome alvast naar de zuidzijde om ons daar te verzamelen. Aan de zuidzijde van de Arena zal de Entrada plaatsvinden.

18:40: Wij drinken een paar biertjes met wat oudere mensen en vertellen aan hun dat het een bijzondere avond zal worden. Zij geven aan naar een concert op een nagelegen locatie (Ziggo Dome) te gaan.

18:46: Wij staan met een ouder echtpaar en inmiddels ook met wat kinderen die het naar hun zin hebben en zenuwachtig zijn voor de wedstrijd. Ook hebben de kinderen veel zin in de Entrada.

18:53: Er komt tijdens onze gezellige sfeer ineens uit het niets een horde paarden (naar mijn inzien rond de 10 tot 14) dwars door het midden op volle snelheid door het midden heen gerend. Dit terwijl er helemaal niks aan de hand is en de sfeer uitstekend is. De groepen worden opgesplitst en ik ben mijn vrienden kwijt. Uit goed gedrag probeer ik een kind te redden maar deze valt onder een paard en heeft veel pijn. Vrouwen en kinderen raken in paniek.

19:00: Er wordt vanuit verschillende kanten geroepen dat de entrada wordt afgelast en of niet doorgaat, dit is vaag voor mij. Niemand weet precies wat er gaat gebeuren.

19:03: Vanuit 3 verschillende kanten loopt de politie ineens op ons af (ik begeef me nog steeds met het inmiddels gewonde kind die zojuist onder een paard is gevallen) en drijft ons in een hoek. De politie ziet dat ik een gewond kind bij mij heb, maar doet niks.

19:04: Leden van de harde kern beginnen het zat te worden en beginnen zich te verzetten (pas na een half uur!) nadat de politie zich allang heeft misdragen. Zij worden volledig onder vuur genomen door het waterkanon, inclusief mezelf en inclusief het gewonde kind en de ouderen waarover eerder gesproken. De politie kijkt niet op wie het richt, en schiet gewoon roekeloos in het rond met het waterkanon.

Op de video is te zien dat vele supporters uit angst schuilen achter pilaren, de politie heeft hier geen medelijden mee en blijft het waterkanon inzetten. Medesupporters beschermen het kind die gewond is geraakt door het paard.

19:10: Inmiddels zijn we doorweekt en gaan we ons proberen uit de menigte te wijken, maar door de opstopping van de ME en hun paardenmars komt hier geen begin aan Wij kunnen geen kant op, er is geen mogelijkheid om te ontsnappen aan de politieactie. We worden nogmaals vol onder vuur genomen door een waterkanon, inmiddels ligt ook een ander ouder stel op de grond. Zij roepen “help” “help” “help” alsjeblieft. Wanneer je het stel wilt gaan helpen wordt je weer onder vuur genomen door het kanon. Ik neem afstand van het gedoe door de achteruitgang van een niet te mogen noemen café te gebruiken. Nogmaals dank hiervoor.

19:15: Wij zien een eenzame vrouwelijke agent lopen en we gaan vragen aan haar naar de situatie en het gedrag van de ME. We vroegen haar om een eerlijk antwoord en zijn even met haar blijven staan praten. Zij gaf aan dat dit de schuld van Femke Halsema was en dat het Amsterdamse politiekorps VERPLICHT moest samenwerken met de ME. Dit is allemaal bekendgeworden met een noodvergadering nadat bekend werd dat de F-Side een entrada zou houden. Femke gaf aan dat deze ingreep noodzakelijk was en dat vuurwerk verboden is en tevens nooit meer een entrada mag worden gehouden om de veiligheid te kunnen garanderen. De agent stond hier niet achter en heeft al meerdere entrada’s meegemaakt. Vanwege de veiligheid van de agent noem ik haar naam niet. Deze is bij mij wel bekend.

19:30:  we sluiten het gesprek af, halen een broodje hotdog, en proberen ons een weg te banen via alle versperringen, al met al waren we 20:51 pas binnen.

Comments are closed.