Nederlandse supporters

Bestuur Ajax gaat strijd aan rondom uitsupportersverbod Den Haag

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ajax wil dat de KNVB zich mengt in de discussie over de beslissing van ADO Den Haag om geen supporters van de Amsterdamse club toe te laten.

De supporters van Ajax zijn ook dit jaar niet welkom, omdat de ‘al jarenlange bestaande gespannen verhouding’ tussen aanhangers van de twee clubs volgens ADO en burgemeester Pauline Krikke een ‘te groot risico op incidenten’ oplevert.

Ajax reageert nu verbolgen op het nieuws, dat de club vorige week via de media moest vernemen, en noemt de gang van zaken ‘zeer opmerkelijk’.

‘Wanneer zich een acute dreiging voor de openbare orde voordoet, kan Ajax er begrip voor opbrengen dat een burgemeester, als noodmaatregel, een supportersgroep uitsluit,’ aldus de Amsterdamse voetbalclub op haar website. ‘Hier is echter sprake van een proces dat ver van tevoren gepland kan worden en waar risico’s geminimaliseerd kunnen worden.’

Vooroverleg

Ajax zegt ‘enkele weken geleden’ al te hebben aangedrongen op een vooroverleg, dat volgens KNVB normaliter zes weken voor de wedstrijd moet plaatsvinden. De club uit Den Haag zou hier echter geen gehoor aan hebben gegeven. Daarbij zouden de Amsterdammers de afgelopen jaren meermaals het initiatief hebben genomen om in gesprek te gaan over het beheersen van eventuele veiligheidsrisico’s. ‘Keer op keer wordt een nieuw argument bedacht om dit af te houden.’

Oud-burgemeester Wim Deetman van Den Haag stelde de maatregel in 2006 in, nadat Ajax-hooligans het supportershome van ADO bestormden. Daarbij vielen gewonden.

Nu wil Ajax dat de KNVB zich in de discussie mengt, omdat Den Haag zich ‘niet lijkt te willen conformeren’ aan de door de voetbalbond gestelde regels en ook ‘geen enkele inspanning’ verricht om dit in de toekomst wel te doen.

De KNVB wil voorlopig nog niet reageren. “We zijn op meerdere terreinen aan het onderzoeken hoe dit zit,” aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

De wedstrijd tussen ADO en Ajax vindt plaats op zondag 6 oktober.

Tekst door Het Parool

 

Comments are closed.