Belgische voetbalclubs unaniem achter komst BeNeLiga

Volgens het Algemeen Dagblad staan de Belgische voetbalclubs uit de Pro League unaniem achter achter de komst van een gecombineerde competitie met Nederland, de BeNeLiga. Vijf teams uit België en zes teams uit Nederland zitten al sinds 2019 met elkaar aan tafel om te praten over deze nieuwe opzet. De teams zagen genoeg reden om de opzet serieus te bespreken na een onderzoek van Deloitte.

Vanuit Nederland zijn de topteams ook bezig met de NeNeLiga schijft het AD: ”Vanuit Nederland zijn Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse nauw betrokken bij het traject, België wordt vertegenwoordigd door Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Racing Genk en Standard Luik. Uit onderzoek van Deloitte bleek dat de nieuwe competitie potentieel aanzienlijk waardeverhogend zou zijn voor de clubs die in zo’n BeNeLiga zouden uitkomen. Ook zou het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal er zowel sportief als financieel baat bij hebben. Zo zouden de totale inkomsten met zo’n 300 miljoen stijgen, naar 1,3 miljard euro.”

In België zijn ze enorm positief over de het concept is te lezen in het artikel van het AD: ”De leden van Pro League, de organisatie die verantwoordelijk is voor de hoogste Belgische competitie, schaarden zich dinsdag unaniem achter een principe-akkoord over “de richting voor de toekomstambitie” voor het profvoetbal in België. ,,Deze toekomstambitie is gestoeld op respect voor de sportieve aspiraties voor de topclubs en de behoefte aan economische stabiliteit voor de overige professionele clubs. Er is een unaniem draagvlak om de mogelijke realisatie van de Beneleague alle kansen te geven. Het management van de Pro League zal vanaf nu hierin een actieve rol opnemen”, staat in een verklaring.”

De elf initiatiefnemers gingen vorig jaar in gesprek met de UEFA, onder meer om de mogelijke verdeling van de Europese tickets te bespreken als het tot een gecombineerde competitie komt. Vanwege de coronapandemie duurt het traject langer dan aanvankelijk beoogd.

De overkoepelende supportersverenigingen in Nederland en België hebben zich uitgesproken tegen de komst van een BeNeLiga. Ze hebben niet alleen praktische bezwaren, zoals de langere reisafstanden, maar ze zijn ook bang dat de ‘eigen’ voetbalcultuur wordt geschaad.

Bron: Algemeen Dagblad

Artikel foto: Twitteraccount van @MartijnSchwill