Belgische supporters

Belgische fans ‘verbijsterd’ over besluit Enschede: ‘Wij komen toch’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ENSCHEDE – Boze Belgische fans lijken geen boodschap te hebben aan het besluit van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede om geen uit-publiek toe te staan bij het Europacupduel AZ-Royal Antwerp.  Op social media dreigen zij gewoon naar Enschede te komen. De politie roept extra mankracht op om de orde vandaag te handhaven.

Dat laatste is de uitkomst van intensief veiligheidsoverleg tussen gemeente, justitie en politie. Vanwege de vakantie kampt de politie Oost-Nederland met een krappe bezetting. Vandaar dat versterking is gevraagd. Die komt er van Amsterdam en de eenheden Limburg en Noord-Nederland.

Risico-analyse

Over de omvang van de mankracht worden geen mededelingen gedaan. Evenmin of, en welke preventieve maatregelen er worden genomen om Belgische supporters uit de binnenstad te weren. „We horen en lezen ook allerlei berichten. We zoeken uit wat de feiten zijn en maken op basis daarvan een risico-analyse”, aldus een woordvoerder van de politie. „Het is helemaal nog niet gezegd dat de Belgische fans hier alsnog in grote getale naar toe komen.”

Gemeente-woordvoerder Ton Kamp ontkent dat de situatie door Enschede is onderschat. Vooraf werd rekening gehouden met maximaal 1500 supporters, zo stelt hij. Pas in het weekeinde bleek dat de Belgische fans misschien wel vier- tot vijfduizend man sterk naar Enschede wilden komen. En dat was veel meer dan Enschede deze donderdag aankan.

„In het stadion kunnen we 1500 supporters herbergen”, zo stelt hij. „Maar als er duizenden komen? Dan betekent dat dat die mensen de wedstrijd elders in de stad moeten kijken. En de Enschedese binnenstad is al overvol vanwege Summer Sounds.”

Waterdichte garantie

In België zijn hoe dan ook de rapen gaar. Ludo van Campenhout, de sportwethouder van Antwerpen, heeft Van Veldhuizen per mail gevraagd om dan ook de AZ-supporters alsnog te weren. Dit uit het oogpunt van ‘fairplay’. Kamp laat weten dat die optie is besproken. „Maar we hebben een waterdichte garantie dat alle fans die komen bij de club staan geregistreerd. Er komen geen duizenden supporters zonder kaartjes. Bij Royal Antwerp was die garantie niet te krijgen.”

Hoeveel AZ-supporters er precies komen, is nog niet duidelijk. Gistermiddag waren er bij AZ 3700 kaarten voor het duel verkocht. Alleen geregistreerde fans met een clubkaart komen in aanmerking voor kaartjes. Er gaat niets in de vrije verkoop. Royal Antwerp doet ondertussen haar uiterste best om te zorgen dan zijn aanhang niet alsnog naar Enschede afreist. Antwerp opent het eigen stadion, zodat daar 6000 mensen het duel op grote schermen kunnen zien.

Antwerp-fans in Pilsen

‘Verbijsterd’

Er is in Antwerpen veel boosheid en onbegrip over het besluit van de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen om geen ‘uit-publiek’ toe te staan bij het Europacupduel AZ-Royal Antwerp. Het Europacupduel wordt in de Grolsch Veste gespeeld, omdat AZ door het ongeluk met het dak niet in eigen stadion kan spelen.

Vooral bij de supporters van de Belgische club is de verbolgenheid groot. „We zijn verbijsterd”, aldus Denis Bienstman, voorzitter van de Federatie van Antwerp Supportersclubs in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. „Thuis tegen Pilsen hadden we een heel goede sfeer en ook in Tsjechië is alles netjes verlopen. Wij begrijpen dit absoluut niet. Veel supportersclubs hadden al bussen vastgelegd en die moeten betaald worden. Heel wat fans hadden twee dagen verlof aangevraagd.”

Wat de club zelf vooral steekt is dat Royal Antwerp nergens bij betrokken is geweest. Het besluit van Van Veldhuizen kwam voor de club als een donderslag bij heldere hemel. En dat terwijl de club zich naar eigen zeggen in de gesprekken juist zo ‘flexibel had opgesteld’.

Ergernis

Aanvankelijk had Royal Antwerp 3000 tickets gevraagd voor haar fans, maar de club was al snel bereid te zakken naar 1500 kaarten. Daarna zelfs tot 750. Mét strikte combiregeling, zodat de Enschedese binnenstad ontzien kon worden. Van een toegangsverbod voor Antwerp-fans was in die gesprekken nooit sprake. Dat besliste de Enschedese burgemeester, aldus de club. En ook nog zonder Antwerp te raadplegen. Tot ergernis van secretaris-generaal Sven Jaecques. „We werden net als AZ op snelheid genomen door de burgemeester van Enschede. AZ was ook geen vragende partij voor deze strenge maatregel.”

Voor Ludo van Campenhout, de sportwethouder van Antwerpen, was dat gisteren reden om in de pen te klimmen. Hij stuurde Van Veldhuizen een mail met het dringende verzoek om uit het oogpunt van fair-play dan ook de AZ-supporters maar allemaal te weren. „Alleen de bezoekende supporters weren is tegen de geest van voetbal en een onbillijk voordeel voor AZ.”

Briefen

Enschede heeft dat laatste ook wel overwogen, maar er niet toe besloten aldus gemeentewoordvoerder Ton Kamp. Omdat AZ wel kon garanderen dat er geen duizenden fans zonder kaartje naar Enschede zouden komen. „Bij Antwerp was die garantie niet te krijgen.” Toch had Royal Antwerp daar volgens secretaris-generaal Sven Jaecques van Royal Antwerp best ver in willen gaan. „Wij waren bereid om onze fans zo grondig mogelijk te briefen. Dat zou net als in Pilsen probleemloos gelukt zijn.”

Royal Antwerp is inmiddels met de kaartverkoop voor de return in eigen huis begonnen. Omdat het eigen stadion niet voldoet aan de eisen van de UEFA wijkt de club voor de thuiswedstrijd tegen AZ uit naar het Koning Boudewijn Stadion van Brussel.

Artikel door Tubantia.nl

Comments are closed.