De onderstaande tekst is geschreven door het Algemeen Dagblad en niet door voetbalultras.nl. 

Het bekladden van delen van stadion De Vijverberg in het Achterhoekse Doetinchem door Ajax-hooligans dit weekend, was een wraakactie voor het wegjagen van een ‘fan’ van de Amsterdammers in de nacht voor de kampioenswedstrijd van Ajax. Hij was naar Doetinchem gekomen om een doek aan de stadionpoort te bespuiten.

Hij was daarmee zo goed als klaar, toen leden van de Brigata Tifosi, de fanatieke aanhang van De Graafschap, de man betrapten en de achtervolging inzetten. De Ajacied wist te ontkomen, maar verloor tijdens zijn vlucht wel een rugtas met bezittingen. Daarin zaten onder meer verschillende spuitbussen en een groot aantal stickers met het opschrift ‘Ultras Amsterdam’, verwijzend naar een supportersgroep die zichzelf rekent tot de harde kern van Ajax.

De graffiti gespoten door een Ajax-fan
De Ajax-fan is enkele spullen kwijtgeraakt

Dit blijkt uit een relaas op de website van Brigata Tifosi (BT), waar verslag wordt gedaan van twee nachten posten rond De Vijverberg. ‘Aangezien het in deze tijd schijnbaar in de mode is om ’s nachts de grote jongen uit te hangen bij andermans stadion, hebben we besloten de wacht te houden om ons stadion en wijk te beschermen’, geeft de BT als reden voor het nachtwaken.

Onderaan dit artikel staat de tekst geschreven door Brigata Tifosi

Bekladding op stoeltjes in BT-vak

Het doek dat door de Amsterdamse hooligan bespoten was met ‘Ultras’ en de drie Andreaskruizen uit het stadswapen van Amsterdam, is door leden van de BT overgespoten. De harde kern van Ajax is daarop afgelopen weekend teruggekeerd naar Doetinchem, om alsnog her en der op het stadionterrein ‘UA’ te kalken.

Onder meer in het vak waar de BT staat is deze afkorting van Ultras Amsterdam op stoeltjes gespoten, samen met drie Amsterdamse kruizen. Ook het BT-hok is beklad, maar supporters hebben dit al zelf schoongemaakt. De Graafschap laat de rest van de bekladdingen schoonmaken of overschilderen.

De Graafschap-voorzitter Hans Martijn Ostendorp weet niet exact hoe groot de schade is. ,,Maar aan enkele honderden euro’s zit je al gauw’’, zegt hij. Die financiële schade vindt hij nog niet eens het ergste, wel het gevoel dat mensen ’s nachts het stadion binnendringen. ,,Ze moeten wegblijven uit ons stadion, daar hebben ze niets te zoeken.’’

De Graafschap gaat nog de videobeelden bekijken die zijn opgenomen door verschillende camera’s die rond het stadion hangen.

Excuses van Ajax-directie

Ostendorp begrijpt nog steeds niet waarom de ‘fans’ het stadion hebben beklad, na de perfect verlopen kampioenswedstrijd van Ajax op De Vijverberg. ,,De Ajax-directie baalt er ook van en heeft dit weekend contact opgenomen om excuses aan te bieden. Dat vind ik netjes.’’

Het is de tweede keer dit seizoen dat supporters een nachtelijk bezoek brengen aan De Vijverberg. Figuren die zich ADO-fan noemen hingen hier eind februari een spandoek met kwetsende tekst op. Dat werd snel verwijderd door De Graafschap, dat nu gaat kijken hoe het stadion beter beveiligd kan worden.

,,We gaan de zwakke plekken inventariseren en kijken hoe deze zijn te versterken. Zo willen we het moeilijker maken om het stadion binnen te dringen’’, zegt Ostendorp, die niet de illusie heeft dat dat nooit meer lukt. ,,Wie dat echt wil, kan altijd binnenkomen.’’

Tekst van Brigata Tifosi

 ‘Je bent op je hoede, vooral ‘s avonds laat!’
Aangezien het in deze tijd schijnbaar in de mode is om ’s nachts de grote jongen uit te hangen bij andermans stadion, hebben we besloten de wacht te houden om ons stadion en wijk te beschermen. In de nacht van maandag op dinsdag treffen we niks, maar de nacht erop wordt er rond 02:30 een verdachte auto gespot op de parking van SVDW. Het nummerbord leert ons dat we Amsterdammers op bezoek hebben. We haasten ons naar de stadionpoorten en betrappen daar onze Amsterdamse vriend die vervolgens op de loop gaat. In een aardig tempo heeft hij inmiddels ‘Ultras’ op de poort weten te kalken en gezien de hoeveelheid spuitbussen in de tas was dit slechts het begin.

De achtervolging wordt ingezet, waarbij onze vluchteling zijn tas met al zijn bezittingen verliest. Hij weet echter te ontkomen in het bosrijke gebied rondom het stadion. Met zijn auto nog op de parking, helaas voor hem. In de resterende uren gaat de zoektocht rond de Vijverberg verder, wordt de graffiti overgespoten en verwijderd. Na enige tijd meldt de Politie Doetinchem, die zijn toegesneld op verzoek van de security in het stadion, zich bij de verdachte auto met de autosleutel. Blijkbaar werd het de held van de nacht zodanig heet onder de voeten dat hij zichzelf vervolgens maar heeft aangegeven bij de politie. De auto wordt weggereden en wij zetten onze zoektocht naar meer eventuele andere Amsterdammers voort. Als de zon op komt duiken we ons bed in voor een korte maar zeer verdiende nachtrust.

Comments are closed.