Nederlandse supporters

3. De Telegraaf: Keiharde botsing Ajax-supporters en activisten dreigt

Molukse Ajax-supporters en veteranen zijn tegen de aangekondigde lawaaidemonstratie tijdens dodenherdenking. Ze komen met een tegenactie.

Een groep Molukse Amsterdammers wil op de Dam aanwezig zijn om eventueel in te grijpen mocht er toch geschreeuwd worden tijdens de twee minuten stilte op 4 mei. Het zou gaan om leden van AFCA Maluku, een harde kern binnen Ajax die vooral bestaat uit Molukkers.

Dat meldt De Telegraaf. De groep is boos omdat het eerbetoon van hun opa’s wordt verstoord, schrijft de krant. Ook ging binnen de gemeenschap het gerucht rond dat AFCA Maluku langs een vertegenwoordiger van actiegroep De Grauwe Eeuw wilde gaan. Deze extreemlinkse groep heeft steun uitgesproken voor de geplande lawaaiactie tijdens de twee minuten stilte op de Dam.

Actiegroep #Geen4MeiVoorMij meent dat er tijdens de Nationale Dodenherdenking oorlogsmisdadigers worden herdacht, omdat omgekomen Nederlandse militairen tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in Nederlands-Indië ook worden herdacht. Volgens hen zou de herdenking daarom ‘racistisch’ zijn en alleen bedoeld zijn voor ‘witte slachtoffers’.

Of er daadwerkelijk tegenacties gepland staan kan de politie niet bevestigen. Wel worden alle signalen serieus genomen.

De Telegraaf geeft aan dat het bij een eventuele lawaaidemonstratie erg onrustig kan gaan worden, dat blijkt uit de video van de telegraaf. Bekijk de video hier.

In het verleden zijn Ajax-supporters wel vaker aanwezig geweest bij demonstraties in Amsterdam zoals in 2010 toen de extreemrechtse English Defence League (EDL) een demonstratie hadden gepland in Amsterdam.

Bovenstaande informatie is afkomstig van De Telegraaf en AT5.